Jubileum 60 – Kilenc mű a kilencvenéves Horváth Jánostól

SEK Fotó: Czika László, Vitalitas Galéria, nyugatmagyar.hu, SEK-archív/Kleinhappel Miklós | 2020.06.05.
Jubileum 60 – Kilenc mű a kilencvenéves Horváth Jánostól

Április 29-én töltötte be kilencvenedik életévét Horváth János festőművész, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz tanszékének egykori vezetője.

Ebből az apropóból – az egyetem képalkotás szakosainak diplomakiállítása előtt egy nappal – kilenc alkotásának fotójával köszöntjük.

Horváth János 1930-ban született, diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett. 1955-ben kezdett tanítani a Kőszegi Tanítóképző Intézetben, majd a szombathelyi felsőoktatás 1959-es elindulásától a jogutód Felsőfokú Tanítóképző Intézet, aztán a Szombathelyi Tanárképző Főiskola és a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola oktatója, illetve utóbbi tanszékvezetője volt, 1992-es nyugdíjba vonulásáig.

A művésznek a szombathelyi Vitalitas Galériában nyolcvanötödik születésnapja alkalmából rendezett kiállítással egybekötött ünnepségről szóló tudósításában a blog21.hu úgy fogalmazott, Horváth János nemcsak művészete, de emberi tulajdonságai miatt is népszerű.

Kilencvenedik születésnapját a koronavírus-járvány miatt nem volt mód népesebb körben megünnepelni, azt városi televízió híradása szerint lányával töltötte.

A magyar festészet hagyományai iránt elkötelezett alkotó képeiről a dunántúli tájak, az őrségi porták, a természet és a vidéki emberek köszönnek vissza.

A távolságtartás szabályait betartva Horváth Jánost mi is a távolból köszöntjük, kilenc alkotásának fotójával, egy nappal a Vizuális Művészeti Tanszék hagyományos, ám ezúttal az online térbe költöző diplomakiállítása előtt, amelyen a végzős képalkotás szakosok mutatkoznak be „mestermunkáikkal”.

Jubileum 60 – Kilenc mű a kilencvenéves Horváth Jánostól

Jubileum 60 – Kilenc mű a kilencvenéves Horváth Jánostól

0

/

0

0

/

0