Jubilál a Savaria Műszaki Intézet

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2024.05.28.
Jubilál a Savaria Műszaki Intézet
Tíz éve jött létre az ELTE gépészmérnöki képzését gondozó Savaria Műszaki Intézet (SMI) az egyetem szombathelyi campusán. A jubileumot a képzés létrehozói és működtetői részvételével megtartott ünnepséggel köszöntötték az ELTE Savaria Egyetemi Központban, levonva az elmúlt évek tanulságait és elköteleződve az együttműködés folytatása mellett.

A gépészmérnök szakhoz kapcsolódó szervezeti átalakulások egyik fontos állomása volt, hogy az SMI 2014. július 1-gyel önállóvá vált. A Savaria Műszaki Intézet a következő hónapokban több rendezvényt is tart majd az évforduló kapcsán, ezek nyitánya volt a május 28-i esemény.

A jelen lévőket elsőként Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar (IK) dékánja köszöntötte, felidézve, hogy amikor az egyetem megérkezett Szombathelyre, az SMI – az ELTE-t új képzési területtel gazdagítva – az IK-ba integrálódott. A dékán szavai szerint ezt mindkét fél számára fantasztikus, meghatározó jelentőségű lehetőség volt.

– Szeretnénk megköszönni a munkatársainknak, a városnak és a hallgatóknak, hogy itt lehetünk ezen a jubileumon, és immár kétszáz végzett hallgatóval, felépített laborokkal, kutatási projektek megvalósításával, tehetséges fiatalokkal, köztük doktori képzésben részt vevőkkel büszkélkedhetünk – hangzott el.

Kollár László, az ELTE IK SMI igazgatója visszaemlékezésében elmondta, a szak iránti nagy érdeklődést jelzi, hogy a képzésre az indulásakor, 2015 szeptemberében nyolcvan jelentkező került be. Néhány év múlva ugyan – hasonlóan az országos trendekhez – megtorpant a kezdeti lendület, de az elmúlt három évben ismét szép beiskolázási számokat könyvelhet el az intézet, tavaly már száz körül volt a felvettek száma, és közben elindult angol nyelvű gépészmérnöki képzés, illetve a műszaki menedzser szak.

Az intézetigazgató hozzátette, a PhD-képzésben részt vevő tanársegédekkel együtt immár közel harminc fő az SMI oktatói létszáma, a kutatási–oktatási infrastruktúrát tizenöt labor adja, amelyekbe 1,2 milliárd forint értékben szereztek be eszközöket. A duális mérnökképzés vállalati hátterét csaknem húsz partnercég biztosítja.

Nemény András, Szombathely polgármestere beszédének elején azt fejtegette, hogy az SMI igazi értéket teremt, így annak idején nem volt kérdés a közgyűlés egyhangú döntése, amellyel megszavazta, hogy az intézet nevében szerepelhet a város neve.

– A ma döntései határozzák meg a holnapot és a holnaputánt, de leginkább azt, hogy a gyerekeink és az unokáink Szombathelyen akarnak-e élni és családot alapítani. A Savaria Műszaki Intézetre úgy tekintek, mint egy műhelyre, amely segíti a várost. Olyan szakembereket bocsát ki a munkaerőpiacra, akik képesek reagálni a gyorsan változó világ kihívásaira és a Szombathelyen elérhető műszaki egyetemi hátteret fontos szempontnak tartó cégeknél megtalálják a számításukat.

A polgármester emlékeztetett, az önkormányzat – évente 130 millió forinttal – anyagilag is támogatja a gépészmérnöki képzést, hozzáfűzve, hogy ez így lesz a jövőben is.

Harangozó Bertalan a Vas Vármegyei Kormányhivatal egykori kormánymegbízottja úgy fogalmazott, tíz évvel ezelőtt olyan közügy fogalmazódott meg a szakot megálmodókban, amelyet erős, felelős közös akarattal fenntartottak mindaddig, amíg a képzés elindult.

Közülük kiemelte Horváth Bélát, aki az akkori rektor megbízásából ellátta a szakfelelősi teendőket, majd azt tanácsolta, az elkövetkezendő tíz évre keressenek további szövetségeseket.

A folytatásban az egyetemi, illetve a vállalati vezetők, valamint a polgármester egyeztető fórumon vettek részt.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt években duális képzésen végzett hallgatók meséltek hallgatóként szerzett élményeikről, tapasztalataikról, valamint arról, hogy diplomával a kezükben milyen lehetőségek nyíltak meg előttük.

A beszélgetést moderáló Bak Árpád egyetemi docens úgy fogalmazott, a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy az elmúlt tíz évben sok tehetséges fiatal karrierjét indította el az egyetem.

A résztvevők közül Koszár Zsolt a 2015-ös első évfolyamban kezdett és ma már oktatókét dolgozik. Szilvágyi Milán immár a BPW-Hungária Kft. munkatársaként osztotta meg gondolatait. Horváth Mátyásból az egyetemen „igazi szakember” vált. Csányi Evelin több társával együtt bebizonyította, hogy a nők előtt is nyitott a mérnöki pálya; ő a tudását a TDK Hungary Components Kft.-nél kamatoztatja.

10 éves a Savaria Műszaki Intézet

10 éves a Savaria Műszaki Intézet

0

/

0

0

/

0