Jó helytörténetírás nélkül nincs országos történetírás

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.09.29.
Jó helytörténetírás nélkül nincs országos történetírás
A vidéki egyetemi létből adódik, hogy a történettudományi kutatások a régióban megtalálható forrásokhoz kötődnek az ELTE szombathelyi campusán. Egy tematikus program keretében három – nemrég végzett, illetve jelenlegi – tanári szakos hallgató ismertette helytörténeti dolgozatát.

A Magyar Történelmi Társulat (MTT) Nyugat-Dunántúli Csoportja és az ELTE Savaria Egyetemi Központ Történelem Tanszéke Helytörténeti műhelymunkák a 20. században címmel szervezett tudományos tanácskozást.

A szeptember 27-ei rendezvényen megjelenteket a házigazda nevében Lenkai Nóra rektori biztos köszöntötte, hangsúlyozva, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központ a nyugat-dunántúli régió kutatási és innovációs bázisa.

Majd Ablonczy Balázs, az MMT főtitkára üdvözölte a résztvevőket, kiemelve, hogy a több mint százötven éves társaság védjegye a minőségi ismeretterjesztés. A leendő pedagógusok tevékenységének fontosságát méltatva elmondta,

a modern történettudomány nagyon kevés találkozási pontja a társadalommal és a közönséggel a történelemtanárok segítségével valósul meg.

Ablonczy Balázs végül a helytörténeti kutatások fontosságáról szólva úgy fogalmazott, jó helytörténetírás nélkül nincs országos történetírás, a rendezvény előadói pedig kiválóan szemléltetik, hogyan épülhet egymásra a tanári tevékenység, a történettudomány, valamint a helytörténet művelése.

Murber Ibolya, a Történelem Tanszék egyetemi docense a program alapötletét ismertetve elmondta, a szervezők célja olyan témák bemutatása, amelyek az alsóbb éves hallgatók számára akár szakdolgozatukhoz, akár tudományos kutatásukhoz inspirációul szolgálhatnak. Murber Ibolya rámutatott:

a vidéki egyetemi létből adódik, hogy a történettudományi kutatások a régióban megtalálható forrásokhoz kötődnek az ELTE szombathelyi campusán.

A rendezvényen a 20. század történéseit boncolgató előadások hangzottak el. Novák Róbert Gyöngyösfalu történetéről, Horváth Mirtill a Vas megyei vasfüggönnyel kapcsolatban a helyi sajtóban 1947 és 1957 között megjelent hírekről, Gulyás Bálint a szombathelyi Berzsenyi tér 1945 utáni sorsáról beszélt.

Jó helytörténetírás nélkül nincs országos történetírás

Jó helytörténetírás nélkül nincs országos történetírás

0

/

0

0

/

0