Izgalmas és merész kérdések az amerikai elnökválasztásról

Kleinhappel Miklós – Fotó: illusztráció/Pexels | 2020.11.11.
Izgalmas és merész kérdések az amerikai elnökválasztásról

Ryan Aiken, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének munkatársa kendőzetlen nyíltsággal válaszolt az oktatók és a hallgatók izgalmas és merész kérdéseire az Angol Nyelv és Irodalom Tanszék Angolszász politikai kultúra kurzusának november 4-i óráján.

Annak ellenére, hogy a tanszéknek a koronavírus-járvány miatt a korábbi években megszokottakkal ellentétben most nincs lehetősége arra, hogy meghívott előadók élő előadásokat tartsanak, és a Hálaadás napi, valamint a karácsonyi összejövetelt sem lehet megrendezni, ebben a félévben is szervezett érdekes programokat.

Legutóbb Baróthy Judit főiskolai docens és angol szakos diákjainak meghívására november 4-én Ryan Aiken, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének munkatársa online válaszolt az oktató és a hallgatók kérdéseire az Angolszász politikai kultúra tantárgy keretében.

Az óra témája nem is lehetett aktuálisabb, hiszen magyar idő szerint aznap hajnalban zárult a világot még cikkünk publikálásakor is izgalomban tartó amerikai elnökválasztás.

„A hallgatók nagy létszámban, mintegy százan vettek részt a beszélgetésen. Sokan tettek fel izgalmas, sokszor merész kérdéseket, melyekre Ryan Aiken komoly, széles kontextusba ágyazott válaszokat adott. Így az amerikai választási rendszer és az aktuális választás mellett szó volt az Egyesült Államok geopolitikai helyzetéről, globális szerepvállalásáról, valamint az amerikai demokrácia történetéről és jelenlegi állapotáról is”

– tudtuk meg Baróthy Judittól.

A felmerült kérdések között több az elnökválasztás lehetséges utóhatásait firtatta. A hallgatók arra voltak kíváncsiak, mi várható, ha Donald Trump veszít és esetleg megtámadja az eredményt, utcára mennek-e az elvakult Trump-hívek, lesznek-e lázadások? Ryan Aikent az USA-ban elharapodzó erőszakról, indulatokról, tüntetésekről, illetve a szélsőséges nézetek terjedéséről és ezeknek az elnökválasztásra gyakorolt hatásairól is kérdezték. Az előadó válaszaiban beszélt a nagyvárosi és vidéki szavazóbázis közti különbségekről, valamint arról, hogy a republikánus és a demokrata párt támogatói, szavazói közti áthidalhatatlan különbségek okozta társadalmi feszültségek feloldhatóak-e valaha, és hogyan. Akadt olyan hallgató is, aki arra volt kíváncsi, hogy Ryan Aiken melyik elnökjelöltre adta a voksát – az előadó, bár erre a kérdésre nem válaszolt, de megindokolta választásának szempontjait.

A másfél órásra nyúlt beszélgetés végén Ryan Aiken azzal a reménnyel búcsúzott, hogy talán nem is nagyon sokára személyesen is ellátogathat az ELTE szombathelyi angol tanszékére.

„A kibertér remek lehetőséget nyújt arra, hogy hallgatóink részt vegyenek online előadásokon, és óráikon anyanyelvi előadókat és magyar szakembereket hallhassanak. Ebben a félévben többüknek volt alkalma bekapcsolódni az Irish Speakers sorozat a CEU és az Ír Követség által szervezett legutóbbi online programjába, amelyen Fintan O’Toole ír újságíró Ireland and the Limits of Nationalism címmel tartott előadást, valamint meghívott magyar, brit és amerikai előadóktól a Brexitről, Yorkshire-ről és New Englandről is hallhattak, kérdezhettek”

– mondta el Baróthy Judit.