Implom-díj Vörös Ferencnek

Szöveg: Kleinhappel Miklós – Fotó: SEK-archív és Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba | 2023.03.02.
Implom-díj Vörös Ferencnek

„A magyar helyesírásért” Implom József-díjat kapott Vörös Ferenc nyugalmazott főiskolai tanár, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék legutóbbi vezetője. A kitüntetést az Implom Józsefről elnevezett Kárpát-medencei középiskolai helyesírási versenyt záró ünnepségen adták át. A megmérettetésen Nagy Júlia, a Bolyai diákja szekciójában első helyen végzett.

A gyulai származású tudós tanár nevét szülővárosában általános iskola viseli.

Emlékére középiskolai helyesírási versenyt hoztak létre, amelynek döntőjét február 24–25-én a Békés vármegyei településen idén immár harminchatodik alkalommal rendezték meg.

Az erőpróbán a diákoknak feladatlapot kellett kitölteniük, majd tollbamondáson adtak számot tudásukról.

A verseny gimnáziumi szekciójában a kilencedikes Nagy Júlia, az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium diákja bizonyult a legjobbnak. Felkészítő tanára Szakály Szilvia volt.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Vörös Ferenc munkásságát „A magyar helyesírásért” Implom József-díjjal ismerték el. A laudációt a záróünnepség plénuma előtt Nagy János, a kitüntetés kuratóriumának titkára mondta el.

A méltatásból kiderült, Vörös Ferenc 2013 óta rendkívül fontos szerepet játszik a verseny zsűrijében. Fáradhatatlan munkája, szakmai tudása, a tanárokra és a diákokra egyaránt figyelő tevékenysége egyre inkább nélkülözhetetlenné tette a vetélkedés megszervezésében és lebonyolításában.

„Vörös Ferencet ismerik a kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatásban mint oktatót, mint kutatót, ismerik hallgatók és középiskolások tízezrei mint a helyesírási feladatok kidolgozóját és a megoldások segítőjét. Gyulán a verseny egyik kulcsszereplőjeként megkerülhetetlen. Méltó, hogy »A magyar helyesírásért« Implom József-díjat vegye át”

– hangzott el a laudációban.

Implom-díj Vörös Ferencnek

Implom-díj Vörös Ferencnek

0

/

0

0

/

0