II. osztályú ob-n versenyeztek a SZOESE tornász lányaI

Kleinhappel Miklós – Fotó: SZOESE | 2020.10.16.
II. osztályú ob-n versenyeztek a SZOESE tornász lányaI

Ritka az olyan versenyző a tornászok között, aki az egyetemi évei alatt annyira felfejlődik, hogy országos versenyeken indulhat.

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZOESE) női tornászai között jelenleg több hallgató is alkalmas arra, hogy komoly megmérettetéseken is sikeresen szerepeljen. Legutóbb a felnőtt női II. osztályú országos csapat- és egyéni bajnokságon meg is tették, amelyen Szenner Szabina bajnok lett.

„Ez nagyon összetett kérdés” – mondja a fentiekkel kapcsolatban Sárai Gabriella, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Sporttudományi Intézetének adjunktusa, a SZOESE női torna szakosztályának edzője.

A szakembertől megtudjuk, a tornában kisgyerekkortól el kell kezdeni az edzésmunkát, és még így is

„nagyon kemény és hosszú folyamat”

, mire valaki komolyabb eredményeket ér el.

„Minden tanév kezdetekor több új tornász érkezik hozzánk. Sokan a mozgás szeretete vagy az egyetemi követelmények teljesítése miatt járnak edzésekre. Ritka az olyan versenyző a tornászok között, aki az egyetemi évei alatt annyira felfejlődik, hogy országos versenyeken indulhat. Szerencsére a csapatunkban most többen is vannak, akik ezekre a megmérettetésekre fel tudnak készülni”

– fejtegeti Sárai Gabriella.

Az edzéseken jó a hangulat, motiváltak a lányok, és mindenki a saját képességei szerint, de egymást segítve dolgozik – magyarázza az edző, hozzátéve, hogy ugyan Dévai Boglárka, Európa-bajnok tornász is az ELTE szombathelyi hallgatója, de a szabályok miatt ő nem indulhat az efféle versenyeken.

A SZOESE női tornászai a koronavírus-járvány miatt egy éve versenyeztek utoljára. Az együttes akkor az egyébként félévente megrendezett felnőtt női II. osztályú országos csapat- és egyéni bajnokságon a hatodik helyet szerezte meg.

Az idei versenyen a SZOESE-csapat hét gárdát felvonultató országos mezőnyben mérettette meg magát.

Az 5/3-as csapatversenyre történő felkészülést – amelyen az indítható öt tornászból a három legjobb eredményt veszik figyelembe – a fokozott egyetemi terhelés miatt két hallgató nem tudta vállalni, a „visszaversenyző” tornászok pedig munkahelyi elfoglaltságok miatt mondták le a szereplést. Így a SZOESE színeiben a Papp Katalin, Szenner Szabina, Giricz Eszter és Gálos Csenge alkotta négyes indult.

Az edző szerint bár „a pontozás nem minden szeren volt reális”, a lányok akarata, hozzáállása és motiváltsága nem hagyott kívánni valót maga után. Ahogy a teljesítményük sem, hiszen legfeljebb kisebb rontások fordultak elő. A SZOESE gárdája ötödik helyen végzett.

 

A versenyző csapat újonca, a másodéves Szenner Szabina, aki a tavalyi megmérettetésen átigazolási akadályok miatt még pécsi színekben indult, remek bemutatkozást produkált, hiszen országos bajnokként állhatott a dobogó legfelső fokára. Ezen kívül a harminchét fős egyéni összetett versenyben a kilencedik helyezést szerezte meg.

„Most nehezen jött össze a csapat, de úgy gondolom, hogy így is szépen helytálltunk. A vírushelyzet ellenére is jó hangulatban telt a verseny, és külön örömmel töltött el, hogy ugráson az első helyen végeztem. Négyéves korom óta tornázom. A bajnoki cím jó visszaigazolása annak, hogy a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét, ezáltal még több motivációt kaptam”

– kommentál Szabina.

Sárai Gabriellától megtudjuk még, hogy a közeljövő céljai között új elemek tanulása szerepel, meg persze ahogyan minden félévben, úgy ezúttal is egy házi verseny szervezése azon tornász hallgatók számára, akik az ob-n nem vettek részt.