„Igenis képes vagyok rá.”

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.02.03.
„Igenis képes vagyok rá.”

A Savaria Egyetemi Központban működő Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyben folyó munka eredményeiről az utóbbi öt évben megjelent tíz legfontosabb nemzetközi publikáció között szerepel az a tanulmány is, amelynek egyik társszerzője Rauch Enikő, végzős biológia–angol osztatlan tanári szakos hallgató. Története is bizonyítja, hogy a szakmai lehetőségek és a támogató közeg számos ajtót nyitnak meg az ELTE szombathelyi hallgatói előtt.

Ha egyetlen mondattal kell leírni egyetemi éveit, akkor Enikő így fogalmaz:

„Igenis képes vagyok rá”.

Arról szólva, hogy ez az ars poeticának is beillő összegzés pontosan mit jelent, elmondja, sosem volt versengő típus. Maximalista annál inkább. De nem másoknak, hanem saját magának szeretne bizonyítani.

Felidézi, általános iskolásként például egy városi ünnepségen verset szavalt, a középiskola pedig nem telt el tanulmányi versenyen való részvétel nélkül, ám nem állította komolyabb megmérettetés elé magát. Bevallja, a bátorsága sem volt meg hozzá.

Enikő a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. A felsőoktatási felvételi jelentkezés idejére már biztos volt benne: gyerekekkel szeretne foglalkozni, a tanári pályát választja. Elsősorban a biológia és az angol nyelv érdekelte, ezért a szakpár is adta magát.

Az egyetemen gyorsan felvette a ritmust. Úgy érzi, a képzés során a kezdetektől megkapta a fejlődéséhez elengedhetetlen ismereteket. Sok oktatójával már-már kollegiális kapcsolat alakult ki. Persze ők sem adják ingyen az ötösöket, hanem tisztelik és elismerik a befektetett munkát.

Enikő azt mondja, a Savaria Egyetemi Központban meg tudott nyílni. Itt mer segítséget kérni. Akkor sem dől össze a világ, ha hibázik; ebben az esetben az a cél, hogy javítani tudjon.

Amikor felvetődik, mikor érezte meg először az erejét, azt feleli, a Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhely vezetőjével, Kovács Zsolt egyetemi docenssel végzett munka során.

Enikő szerint messziről indultak, mert amikor negyedévesként megkapta a közös tudományos kutatásra való felkérést, az volt az első kérdése, hogy biztosan ő-e a legalkalmasabb a feladatra. Kovács Zsolt az Állatszervezettan kurzus oktatójaként már tanította, ezért Enikő sejtette, hogy nem alaptalanul döntött mellette. Mégis azt érezte, többet lát bele, mint amire képes.

Enikő nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy egy ilyen nagytudású, igazságos és emberséges kutatóval dolgozhat együtt. A szakmai támogatás szárnyakat adott neki, egyre magabiztosabbnak, kompetensebbnek érzi magát.

Eleinte Kovács Zsolt akkori PhD-hallgatójával közösen dolgoztak, majd Enikő komolyabb, immár önálló feladatokat kapott. Elsőként patkányokon azt vizsgálta, hogy a szervezetbe bevitt különböző anyagok, mint például az idegrendszer működését befolyásoló egyes receptorblokkolók és a táplálékkiegészítők miként befolyásolják az abszensz epilepsziás rohamok időtartamát, illetve gyakoriságát.

Kutatásából tudományos diákköri dolgozatot is készített, és a házi konferencián (TDK) sor került valamire, amire korábban álmában sem mert gondolni: első helyezést ért el. Úgy fogalmaz, ez a siker, még ha később, az országos fordulón nem is került a díjazottak közé, megadta neki azt a bátorságot, amellyel felvértezve ma már – a shakespeare-i szállóigével élve – ide nekem az oroszlánt is hozzáállással várja az újabb kihívásokat.

A következő mérföldkő a bevezetőben említett 2021 januárjában megjelent nemzetközi publikáció. Enikő ehhez az uridin nevű vegyület abszensz epilepsziás rohamokra gyakorolt hatásának vizsgálatából származó eredményeivel járult hozzá.

Dicsőséglistáján szépen csillog, hogy előbb a 2021/2022-es majd a 2022/2023-as tanévben is a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) legjobbjai közé került azzal, hogy elnyerte a tanulmányuk során kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatók elismerésére az oktatásért felelős miniszter által adományozott Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat.

Enikő tudományos diákköri munkáját is folytatja. Új kutatásában azt vizsgálja, hogy nőstény patkányok esetében a keton táplálékkiegészítőknek milyen hatása van az izoflurán nevű érzéstelenítő, illetve altató hatású szer által okozott glükózszint emelkedésre és a felébredésig eltelt időtartamra. A pedagógushallgatók az elmúlt hónapokban a BDPK két házi TDK-ján kvalifikálhatták magukat a tavaszi országos megmérettetésre. Enikő az elsőn megtartott előadásával ismét kiérdemelte a legjobbnak járó oklevelet.

Enikő összegzésképpen elmondja,

a fenti eredményeket nem érhette volna el a szülei, a barátai és a párja jelentette stabil hátország nélkül. Az egyetemen eltöltött évek alatt megtanulta, ha nagyon keményen és kitartóan dolgozik, akkor nincs számára lehetetlen. Oktatóinak, mentortanárainak hála nem csupán a lexikális tudása bővült, hanem rengeteg emberi, jellembeli értéket vihet magával pedagógusként az osztályterembe.

Enikő nyáron államvizsgázik, a diplomaszerzést követően pedig irány a doktori iskola.

(A Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhely tevékenységéről IDE KATTINTVA lehet tájékozódni.

„Igenis képes vagyok rá.”

„Igenis képes vagyok rá.”

0

/

0

0

/

0