Idén is szombathelyi győzelem az ELTE hagyományos futóversenyén

Kívés István | 2019.05.15.
Idén is szombathelyi győzelem az ELTE hagyományos futóversenyén

A végelszámolás mérlege: első és második helyezés, valamint három érem.

Rekordszámú, közel ezer résztvevővel rendezték meg idén (május 7-én) az Eötvös Loránd Tudományegyetem hagyományos futóversenyét, a harminchatodik Eötvös 5 futóversenyt Budapesten, amely távja stílszerűen öt kilométer volt.

A rajtolók nagy része természetesen amatőrökből állt, de a győzelemnek, a dobogónak azért van presztízsértéke: a győztesek nevét fölvésik egy dicsőségtáblára, amit nap mint nap láthatnak a mellette elhaladók.

Az ELTE olimpikon alumnija (öregdiákja), Csere Gáspár, aki korábban számos alkalommal győzött a futóversenyen, ezúttal díszvendég volt; most jelentették be, hogy az egyetem támogatja a tokiói olimpiára való felkészülését #road2tokio2020. Ugyancsak jelen volt Zemen János – igaz, most edzőként – egykori kiváló középtávfutó, aki annak idején, 1976-ban döntőt futott 1500 m-en a montreáli olimpián. A résztvevőket köszöntötte többek között Borhy László, az ELTE rektora, majd maga is rajthoz állt és közvetlen munkatársaival együtt teljesítette a távot. Kiváló példa!

A szombathelyi campust két kiváló hosszútávfutó, Kovács Attila és Jacsev Sámuel képviselte. A rajt után hamar kialakult egy négyfős élboly, amelynek tagjai komoly iramot diktálva egyre nagyobb előnyre tettek szert. A táv második felére viszont már csak a két szombathelyi fiú volt az élen. Sajnos a kerékpáros felvezető nem állt a helyzet magaslatán, nem tudta tartani a kemény iramot, később még a lánca is leesett. Így a nagy fölénnyel vezetőknek meggyűlt a baja a tájékozódással. Ezt is sikeresen leküzdve ők ketten hajrázhattak a győzelemért, amit csak a célfotó által érzékelt különbséggel nyert Jacsev Sámuel Samu Attila előtt. A végelszámolásnál mindketten három érmet vehettek át: az abszolút sorrend, az egyetemisták, illetve az ELTE-hallgatók közötti rangsor alapján.

Kívés István edző:

„Tavalyi szombathelyi látogatása alkalmával rektor úr említette nekem ezt a versenyt, mondhatni, hogy invitált is bennünket a részvételre. Láthatóan büszke volt a rendezvényre, az ELTE egyik tradicionális programjaként említette. Az eredményhirdetésnél kiderült, hogy Koszár Zsolt személyében tavaly is szombathelyi győzelem született. Akaratlanul is hagyományt teremtettünk, ha erőnk engedi jövőre sem adhatjuk alább.”