Huszonöt év eredményei a bővített kiadásban

Kleinhappel Miklós – Fotó: PTE ETK (archív). Könyvborító: az Akadémiai Kiadó honlapja | 2018.06.27.
Huszonöt év eredményei a bővített kiadásban

Ihász Ferenc, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Sporttudományi Intézet oktatója Egészségnevelés – Egészségmegőrzés, prevenció, a terhelésélettan alapjai című könyvének harmadik bővített kiadása jelent meg az Akadémiai Kiadó gondozásában.

„A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum” – olvasható a kiadó honlapján.

Az elmúlt években több olyan, a Sporttudományi Intézet oktatóinak tollából származó hiánypótló kötet is megjelent, amelyet (természetesen nem csak) a szombathelyi hallgatók használhatnak tanulmányaik során. Ezek sorát gyarapítja a legújabb kutatási eredményeket is tartalmazó most megjelent könyv.

A kötet 178 színes, Ihász Ferenc által szerkesztett ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv három fejezete első látásra elkülönül egymástól, de tartalmi összetartozásuk ennek ellenére szoros, ahogy arra a kiadvány címe is utal.

Az első, Egészségmegőrzés című fejezet általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második és a harmadik fejezet Ihász Ferenc saját kutatási eredményei alapján készült.

A Prevenció címet kapott fejezetben a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet – A terhelésélettan alapjai – kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre „szabva”.

Ihász Ferenc azt már a kötet előző, 2013-as kiadásával kapcsolatban is hangsúlyozta, hogy a második és a harmadik fejezet teljes anyaga a Sporttudományi Intézetben elvégzett kutatások feldolgozása alapján készült. Így a harmadik kiadás huszonöt év eredményeit foglalja össze.

A könyvben Ihász Ferencen kívül tizennégy szerző szerepel: dr. Pikó Bettina, dr. Szmodis Márta, dr. Király Tibor, Burkali Bernadett, dr. Bazsika Erzsébet, Hamburger István, Rikk János, dr. Liziczai Imre, dr. Liziczainé Bazsó Andrea, dr. Halbritter András, dr. Szőcs Gábor, dr. Nagyváradi Katalin, dr. Koltai Miklós dr. Polgár Tibor – utóbbi három a szombathelyi Sporttudományi Intézet munkatársa.