Huszonhét külföldi gépészmérnök hallgató kezdi meg tanulmányait a SEK-en

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.06.01.
Huszonhét külföldi gépészmérnök hallgató kezdi meg tanulmányait a SEK-en

Ezt dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese jelentette be a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége Megyeházán megtartott csütörtöki közgyűlésén.

 

A rektorhelyettes a közgyűlésen megjelent cégvezetőknek tájékoztatást adott egyebek mellett az ELTE-csatlakozás óta eltelt időszak tapasztalatairól, a műszaki és a gazdasági szakokról, valamint az intézmény hosszútávú stratégiai terveiről.

Dr. Németh István elmondta, a Savaria Egyetemi Központ hallgatói létszáma szeptembertől körülbelül 2400 fő lesz, ami azt jelenti, hogy a SEK fenntartható pályára került az elmúlt évek veszteséges időszaka után. A rektorhelyettes megköszönte a cégek segítségét, hiszen a stabilizációs folyamat a gépészmérnök képzés elindításával kezdődött. Elmondta, az egyetemi központ 2500-as hallgatói létszám esetén már fenntartható lesz; erre várhatóan két év múlva kerül sor.

A SEK vezetője bejelentette, hogy a Campus Mundi elnevezésű felsőoktatási ösztöndíjprogram keretében szeptembertől huszonhét kiváló képességű, többek között indiai, kínai és pakisztáni hallgató kezdi meg angol nyelvű gépészmérnöki tanulmányait a Savaria Egyetemi Központban. Az angol nyelvű képzés felfuttatása a következő évek feladata lesz, és a szombathelyi gépészmérnök képzés egyik különlegességét jelenti majd – tette hozzá a rektorhelyettes.

Dr. Németh István a távlati tervek közül kiemelte, hogy az országban egyedülállóan a SEK megpróbálja összekapcsolni a kamarai és a felsőoktatási szakképzéseket annak érdekében, hogy egyetlen ezekben részt vevő hallgató se „vesszen el”.

A rektorhelyettes úgy fogalmazott, a SEK áttörést ért el a tanárképzéseire jelentkezők számában is, egyebek mellett annak köszönhetően, hogy az idei felvételi eljárásban már nyolc szakon középiskolai tanári képzésre is lehetett jelentkezni. A következő, némettanár szak indítása is a tervek között szerepel, erre remélhetőleg a közeljövőben sor kerülhet. És ha már induló szakok: folyamatban van a duális turizmus–vendéglátás szak akkreditációja.

Dr. Németh István hangsúlyozta, hogy a Savaria Egyetemi Központ az ELTE alkalmazott tudományi központja kíván lenni, hogy a hallgatók azonnal hasznosítható végzettség birtokában léphessenek ki a helyi munkaerőpiacra.

A közgyűlésen jelen volt Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is.

Huszonhét külföldi gépészmérnök hallgató kezdi meg tanulmányait a SEK-en

Huszonhét külföldi gépészmérnök hallgató kezdi meg tanulmányait a SEK-en

0

/

0

0

/

0