Hunyadi György tartott előadást a SEK-en

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.03.22.
Hunyadi György tartott előadást a SEK-en
Hunyadi György a közelmúltban előadást tartott az ELTE Savaria Egyetemi Központban. Az egyetem professor emeritusa személyében a szociálpszichológia hazai meghonosítója állt a szombathelyi hallgatók elé. A szakembert nyolcvanadik születésnapja alkalmából életútját és munkásságát feldolgozó interjúval, valamint díszdoktori előadásának közlésével köszöntötte legutóbbi számában a Magyar Pszichológiai Szemle.

Hunyadi György a húszéves Pedagógiai és Pszichológiai Kar alapító dékánja, ELTE-n fiatal szakemberek nemzedékeit vezette be a szociálpszichológia nemzetközi főáramába. A jellegzetesen amerikai tudományterületből leginkább – az intézmény által a díszdoktori címmel történt kitüntetése apropóján vele készült interjú tanúsága szerint – a történelmi fordulatok pszichológiai konzekvenciái érdeklik.

A professzor az egyetem szombathelyi campusán november 3-án megtartott előadásán a szociálpszichológia fejlődését vette górcső alá. Mint bevezetőjében elmondta, a tudományra különösen igaz, hogy a történetiségét megragadva lehet igazán megismerni. (Fotóink ekkor készültek.)

Az előadás az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján ide kattintva visszanézhető.

A Magyar Pszichológiai Társaság szakfolyóiratában, a Magyar Pszichológiai Szemlében Hunyadi György díszdoktorává avatása kapcsán elhangzott beszédének írott változata olvasható. A szociálpszichológusok, egyetemi hallgatók, a pszichológiatörténet iránt érdeklődő kutatók és a nagyközönség érdeklődésére egyaránt számot tartó beszédéből kiderül, hogy jött létre a szociálpszichológia, milyen jellegzetességei vannak az egyes szakmatörténeti korszakoknak, melyek a jelent meghatározó trendek, mik az amerikai és a később bekapcsolódó európai szociálpszichológia jellegzetes kérdésfelvetései, kutatási és módszertani irányai, trendjei.

Hunyadi György életútjáról és a pályafutásáról, többek közt a magyarországi pszichológia oktatása, kutatása és felsőoktatása terén betöltött szerepéről, a nemzetközi, elsősorban az amerikai tudományossághoz való viszonyáról, kapcsolódásáról, a Magyar Tudományos Akadémiában betöltött szakmai és közéleti szerepéről, személyes egyetemi kutatómunkájáról pedig a kiadvány főszerkesztője, Berán Eszter által készített interjúban mesél.

A Magyar Pszichológiai Szemle említett száma itt olvasható.

Hunyadi György tartott előadást a SEK-en

Hunyadi György tartott előadást a SEK-en

0

/

0

0

/

0