Holnap a vendégünk lesz Márkus Erzsébet

A nálunk végzett súlyemelőt is kitüntették Szent Márton napján

2017.11.13.
Holnap a vendégünk lesz Márkus Erzsébet

Tóth Géza-díjat kapott a szombati Szent Márton Gálán a nálunk végzett súlyemelő, Márkus Erzsébet, aki holnap, november 14-én vendég lesz az ELTE Savaria Egyetemi Központban tartandó Magyar Tudomány Ünnepén. Ennek keretében „Edző leszek és nevelek” címmel rendezi meg az ELTE PPK Sporttudományi Intézet a „Sporttudományi Szakmai Nap”-ot, amely délelőtt 10 órakor kezdődik a Díszteremben. Márkus Erzsébet (Haladás VSE) súlyemelővel, vezetőedzővel Kívés István beszélget. Régi diákunk, Márkus Erzsébet ma is gyakran fordul meg a campuson, a Szombathelyi Nagy Sportágválasztóra rendszeresen hozza a gyerekeket, volt olyan tehetség, akit itt fedeztek fel. A súlyemelő neve szerepel a "C" épületünk előtt lévő nagy márványtáblán, a Vasi Olimpikonok Falán, mivel 2000-ben Sydney-ben ezüstérmet nyert.

A Szent Márton Gálán átadott „Tóth Géza-díjról” tudható, hogy annak a személynek adományozzák, aki a szombathelyi versenysport, élsport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzett. A díjat évente legfeljebb egy személy kaphatja.

Márkus Erzsébet a súlyemelést 1988-ban kezdte. 1993-ban, Nagy Róbert invitálásra lépte át először a Haladás súlyemelőtermének küszöbét, s ott is ragadt. A Haladás VSE súlyemelő szakosztályának igazolt sportolójaként később Antalovits Ferenc irányította edzéseit. Pályafutása során 16 világversenyen indult. 2001-ben Nemzetközi I. o. versenybírói minősítést szerzett. Több éven át a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Haladás VSE elnökségi tagja volt. 2011 óta a Vas Megyei Súlyemelő Szövetség Főtitkára, a Tóth Géza Emlékverseny meghatározó szervezője.

2016-tól a Haladás VSE Súlyemelő Szakosztályának Szakosztályvezetője.

Sporteredményei: Világbajnok és hétszeres Európa-bajnok. 2000-ben a Sydney Olimpia ezüstérmese. A világbajnoki cím mellett négy VB-ezüstöt és két VB-bronzérmet is szerzett. Aktív sportolói pályafutása során nyolc Európa-bajnoki ezüstérmet és öt EB-bronzérmet nyert.

Összesen 27 alkalommal állhatott Világ- és Európa-bajnokságon a dobogó valamelyik fokán. Ezek mellett kilencszeres Magyar Bajnok, Európa és Világcsúcstartó.

Az év súlyemelőjének választották 1993-ban, 1999-ben és 2000-ben is. 2006-ban a Magyar Súlyemelő Szövetség az Év Edzőjének választotta, majd 2011-ben és 2013-ban az Év Edzője II. címet kapta meg.

2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

2010-ben a Vas Megyei Önkormányzattól a Lóránt Gyula-díjat vehette át.

Versenyzői pályafutása befejezése után 2001-től a HVSE Súlyemelő Szakosztályának edzője. Versenyzői több mint 50 alkalommal szereztek Magyar Bajnoki címet, korosztályos és felnőtt országos bajnokságokon, de nagy sikereket érnek el a nemzetközi versenyeken is. Többször állhattak már ifjúsági Európa-bajnokságon a dobogó valamelyik fokán.

Az évszázad legjobb női sportolója tagja a Vasi Halhatatlanok Klubjának is, és nem mellesleg két gyönyörű leány édesanyja.