Híd az autista gyerekekért

SEK | 2021.04.22.
Híd az autista gyerekekért

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ segítéSEK projektje az Apa–lánya bringatúra támogatásával kerékpártúrával egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervez május 1–2. között. A befolyó összeg a szombathelyi Aranyhíd EGYMI, valamint a mosonmagyaróvári Éltes EGYMI autista gyermekeinek fejlesztését szolgálja.

Az autizmus az agy olyan veleszületett, genetikai okokra visszavezethető, észlelési- és információfeldolgozási zavara, amely már a korai gyermekkorban megnyilvánul.

Száz emberből egy érintett az autizmus spektrum zavarban. Magyarországon az autizmussal élők számát legalább százezerre teszik a szakemberek, a kórkép a fiúk között jóval gyakoribb, négyszer–nyolcszor többen vannak, mint a lányok.

Az elnevezésében a „spektrum” szó arra utal, hogy széles skálán mozgó rendellenességről van szó. Az autizmussal élők kommunikációs képességeiket, társas kapcsolataikat, viselkedésüket, cselekvésüket illetően különböznek ép társaiktól. Az autizmushoz értelmi fogyatékosság és hiperintelligencia is társulhat.

A rendellenességet az esetek többségében a szülők veszik észre gyermekükön, egy–másfél éves, de legfeljebb hároméves kor környékén, főleg azután, hogy a gyermek közösségbe került. Tipikus tünet egyebek mellett, ha a gyermek ugyanazokat a mozgásokat ismételgeti (például újra és újra hosszabb ideig előre–hátra hintázik), ragaszkodik az állandó, berögzült dolgokhoz, és ha felborult a megszokott rendje, arra ellenállással reagál, kerüli az emberi kapcsolatokat, az érintésektől a szemkontaktusig, nem tudja, vagy nem képes jól értelmezni a testbeszédet, illetve a gesztusokat, nem játszik a társaival. Az autizmus diagnózisát gyermekpszichiáter mondja ki.

Az autizmussal élők állapotuktól függően normál óvodába és iskolába vagy speciális, a fogyatékossággal élők gondozását végző intézményekbe járnak. Utóbbiak célja gyermekek szakszerű, egyéni szükségletekhez igazodó ellátása. Az autizmus nem gyógyítható, de sokféle fejlesztési móddal könnyíthető meg az autista emberek élete, társadalmi integrációja.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ segítéSEK projektje az Apa–lánya bringatúra támogatásával május 1–2. között kerékpártúrával egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervez annak érdekében, hogy a szombathelyi Aranyhíd EGYMI, valamint a mosonmagyaróvári Éltes EGYMI autista gyermekei fejlesztő játékokkal, könyvekkel és eszközökkel gazdagodjanak.

A segítéSEK projekt 2020 januárjában indult az ELTE Savaria Egyetemi Központban, ezzel új fejezet kezdődött a campus társadalmi felelősségvállalási tevékenységében. A SEK-től korábban sem volt idegen a szombathelyi születésű Szent Márton szellemisége, ezzel viszont nagyszabású projekt keretében vált a mindennapjainak részévé a segítés.

Apa és lánya (Szani és Zsuzsi) az elmúlt években Veresegyházától Amszterdamig, a Tulipános kertig és az Északi-tengerig kerekeztek, útjukkal autista lakóotthonokat, valamint a család legkisebb tagjának, Daninak autistákkal is foglalkozó iskoláját is támogatták.

A bringatúra május 1-én reggel a szombathelyi Aranyhíd EGYMI-től indul, a résztvevők másnap este érkeznek Mosonmagyaróvárra. Pihenő félúton, a Fertő tó körül lesz. A bringázáshoz útközben bárki bármikor csatlakozhat, de hosszabb vagy rövidebb távon akár futva is lehet kísérni apát és lányát.
Útvonalterv hamarosan.

Az adományokat az Éltes Mátyás Alapítvány a Fogyatékos Gyermekekért
11737076-20065049-es számlaszámára lehet utalni.