Hiánypótló kötet Magyarország barlangjairól és karsztrendszereiről

Kleinhappel Miklós | 2022.12.20.
Hiánypótló kötet Magyarország barlangjairól és karsztrendszereiről

Egyedülálló kötet jelent meg hazánk karsztterületeiről a Springer kiadó Világ barlangjai és karsztrendszerei című angol nyelvű sorozatában. A könyv főszerkesztője Veress Márton, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ professor emeritusa volt.

A mű elkészítésében tizenkilenc intézmény ötvennél is több kutatója működött közre, akik közül csaknem húszan az ELTE-n tevékenykednek, ebből hárman az intézmény szombathelyi campusához kötődnek.

A világsorozatban eddig huszonhárom kötet látott napvilágot; eddig mindössze öt európai vonatkozású.

Veress Mártontól megtudtuk, a magyarországi karsztterületekről korábban csupán tanulmány-, illetve kötetrészek álltak az érdeklődők rendelkezésére.

A Magyarország barlangjai és karsztrendszerei című kiadványhoz hasonlóan átfogó és a modern kutatási eredményeket is feldolgozó munka még nem készült. Egyedisége abban rejlik, hogy a földtantól az élővilágig szisztematikusan mutatja be hazánk karsztterületeit, mondta a főszerkesztő.

A hatszázhuszonkilenc oldalas könyvben százharminchárom fekete-fehér és háromszázharminchat színes illusztráció található.

Első három fejezete a hazai karsztok általános jellemzésével és a karsztkutatások történetével foglalkozik. A következő három a karsztterületeink geológiáját és hidrológiáját mutatja be. A hetedik fejezetben a karsztterületek mai felszínének a kialakulásáról, a nyolcadikban a felszíni karsztformákról, a kilencedikben karsztterületeink térinformatikai kutatásának eredményeiről lehet olvasni. A következő hat fejezet a magyarországi barlangokat tekinti át, majd egy–egy fejezet szól a barlangi környezetek monitorizálásáról, a barlangi üledékek ősmaradványairól és embertani leletanyagáról, valamint a karsztvizekből keletkezett képződményekről. Az utolsó három fejezet a karsztterületek faunájával, flórájával és ökológiájával foglalkozik.

Veress Márton szerzőként három, társszerzőként egy fejezetet jegyez. Vetési-Foith Szilárd tollából, aki Szombathelyen szerzett alap-, majd és mesterdiplomát, jelenleg pedig a Pécsi Tudományegyetem PhD-hallgatója, egy önállóan és egy társszerzőkkel írt fejezet származik. Szinetár Csaba, a Biológiai Tanszék főiskolai tanára két társszerzővel a karsztterületek és barlangok állatvilágáról szóló fejezet megírására vállalkozott.

A kötet online változata IDE KATTINTVA az ELTE oktatóinak ingyenesen hozzáférhető.