Háromból két Prima régi diákunk!

2017.10.25.
Háromból két Prima régi diákunk!

Erdélyi János filmrendező történelem-népművelés, Földesi János népzenész matematika-könyvtár szakon végzett nálunk

Két régi diákunk is kiérdemelte idén a Vas megyei Primát! A tíz kategóriajelölt közül hárman – Erdélyi János filmrendező, dr. Bátor György osztályvezető főorvos és Földesi János népzenész – kapták meg a nettó egymillió forinttal járó Prima-díjat.

Erdélyi János a Vas megyei Dukán született, ott járt általános iskolába. A szombathelyi tanárképző főiskola történelem - népművelés szakán végzett 1982-ben, ezután Kőszegen népművelő, majd Budapesten újságíró lett. Szombathelyi barátjával, Zsigmond Dezsővel 1984-ben forgatták első filmjüket, amit a párthatalom betiltott. Készített aztán filmet a Duna-delta lágereiről, a jugoszláviai háborúról, a holokauszt túlélőiről, a kacsaól alatt hat évig kitartó katonáról vagy a párthatalom ellen lázadó falusiakról. Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről készített filmjükkel megnyerték a Magyar Filmszemlét. Az Indiántél című mozifilm, amely neves magyar színészeket vonultat fel, a Troiai Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját kapta. Természetfilm sorozatait régi gyümölcsösökről, az elszakított területek borászatáról készítette. A Magyar Dokumentum Műhely alapítója, 15 évig volt a Magyar Történelmi Filmalapítvány kurátora. Elsőként kapta meg Vas megye Berzsenyi Dániel-díját, Balázs Béla-díjas, kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét. A Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja. Jelenleg Kőszegen és Dukán él. A filmrendezés mellett szőlőt művel, szürkemarhát tart és borkimérést üzemeltet.

Földesi János tanár, népszenész, a Népművészet Ifjú Mestere. Munkáját Magyar Ezüst Érdemkereszttel is elismerték. 1984 óta foglalkozik a magyar népzenével, a Kiváló Művészeti Együttes címet magáénak tudó Boglya Népzenei Együttes alapító tagja, máig ő szervezi a koncerteket. Matematika-könyvtár szakra járt a szombathelyi főiskolán, a népzenét kezdetben táborokban, önképzéssel tanulta. Később Művészeti oktatói Bizonyítványt szerzett, és elvégezte a Magyar Tudományos Akadémia táncházzenészképző tanfolyamát is. Fontosnak tartja az autentikus források keresését, az adatközlőktől való közvetlen tanulást, határon innen és túl. 
A Boglyát szombathelyi főiskolások alapították, céljuk a magyar népzene hagyományhű eljuttatása a közönséghez. A térség valamennyi jelentős táncegyüttesével dolgoztak már, állandó kísérői az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyütteseknek.