Három díjat hozott a Szökős a Vértes Agorájából

ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Fotó: vaskarika.hu | 2019.11.13.
Három díjat hozott a Szökős a Vértes Agorájából

Hetedik alkalommal rendeztek koreográfusversenyt Tatabányán az elmúlt hétvégén. A Vértes Agorájában zajló eseményen tizenhárom táncegyüttes között két szombathelyi csoport is színpadra lépett.

Mások mellett Budapest, Győr, Jászberény és természetesen a rendező város együttesei mérették meg magukat azon a seregszemlén, mely az újító szellemű és az autentikus megfogalmazással élő néptánckoreográfiák számára egyaránt színteret nyújt a zsűri előtt történő bemutatkozásra. Tizenkilenc alkotást láthatott a közönség – köztük három szombathelyi produkciót: az Ungaresca Táncegyüttes a „Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk…” című kompozíciót állította színpadra, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes pedig a „Gyertek, fiúk!” és a „Zselici banyalakodalom” című művekkel szerepelt.

Az Árendás Péter népzenész, valamint Hortobágyi Gyöngyvér és Juhász Zsolt koreográfusok alkotta zsűri értékelése alapján két szombathelyi produkció is sikeresnek bizonyult. A Szökős széki legényestánca – melyben a Vasi Kislegényczéh, illetve a Reményik iskola Berke csoportjának fiai révén a tánc „átörökítésének” lehetett tanúja a közönség – koreográfiai díjban részesült (alkotó: Molnár Péter), s emellett a hiteles zenei kíséretért különdíjat is érdemelt (Horváth Attila és zenekara). Ráadásként pedig Czigány Tamás vehetett át különdíjat, a Szökős-nőikar számára készített somogyi kompozíció zenei összeállításáért. Ezzel a fesztiválon kiosztott kilenc oklevél közül három is Szombathelyre került!
Koreográfusi díjat vehetett át még Sánta-Bíró Anna, a „Nuca” című alkotásért (Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes), valamint Deffend Irén, a „Kaszás Mári libája” című kompozícióért (Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes).

A díjazott szombathelyi koreográfiákat hamarosan a hazai közönség is megtekintheti – november 14-én, az „Egy görbe este Berecz Andrással” című esten több fesztiváldíjas alkotás mellett a két legújabb Szökős-darab is életre kel az MMIK színpadán.