Hallgatói munkaszerződést kötöttek az elsőéves duális gépészmérnök szakosok

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.09.13.
Hallgatói munkaszerződést kötöttek az elsőéves duális gépészmérnök szakosok

A negyedik duális gépészmérnök évfolyam kezdte meg tanulmányait az ország legnagyobb duális képzőhelyén, a Savaria Egyetemi Központban a szeptember 10-én indult 2018/2019-es tanévben. Az elsőévesek képviselői a többiek nevében is jelképesen, hagyományosan ünnepélyes keretek között, idén az első tanítási napon írták alá hallgatói munkaszerződéseiket a képzés partnercégeivel, az egyetem, a város és a megye vezetésének jelenlétében.

A duális képzés lényege, hogy a hallgatók a képzés elméleti részét a felsőoktatási intézményben, a gyakorlatit pedig céges környezetben sajátítják el, mondhatni, a cégek munkavállalói lesznek már tanulmányaik kezdetétől. A duális képzésben résztvevők tanulmányi eredményüktől függően már az iskolapadból elkelnek, ezért is van a szokásosnál nagyobb jelentősége a hallgatói munkaszerződés aláírásának, hiszen ekkor tulajdonképpen a leendő diplomás szerződik a leendő munkaadóval.

Az ünnepségen Harangozó Bertalan kormánymegbízott aktuálpolitikai párhuzamokat is tartalmazó beszédében emlékeztetett: öt évvel ezelőtt sorsfordító jelentőségű döntés született a szombathelyi felsőoktatás történetében, amikor zöld utat kapott a hagyományokkal nem rendelkező gépészmérnöki képzés elindítása. Hangsúlyozta, a képzés 2015-ben azért indulhatott el, mert a hat alapító cég markánsan megfogalmazta az igényeit, ami értő fülekre talált. Így született meg a cégek, az egyetem, a város és az országos politika együttműködése. Harangozó beszédének központi eleme, többször visszatérő motívuma az együttműködés fontosságának hangsúlyozása volt, mint „a közjó megvalósulásának elengedhetetlen feltétele”, de arra is felhívta a jelenlévő városi és megyei vezetés figyelmét, hogy a feladatuk korántsem ért véget, hiszen „a felsőoktatás mindig támogatást kíván”.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is múltidézéssel kezdett, amikor a szombathelyi felsőoktatás korábbi képzéseit bírálta, mondván azok „köszönőviszonyban sem voltak a munkaerőpiac igényeivel”. Ma már egészen más a helyzet, az egyik sikertörténet a gépészmérnöki képzés. A diákokhoz szólva kiemelte: „Ritka szerencsés helyzetben vannak, mert úgy kezdhetnek el egy képzést, hogy biztos hátország van önök mögött.”

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesetere hangsúlyozta, a megyeszékhelynek is az az érdeke, hogy a gépészmérnöki képzés hosszú távon sikeres legyen, hiszen egy település jövőjét alapjaiban határozza meg a felsőoktatása. Ma már helyben piacképes tudáshoz juthatnak azok, akik a műszaki pályát választják – tette hozzá.

Prof. dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar (IK) dékánja sikeresnek nevezte a gépészmérnöki képzést, amely teljes ipari támogatással és jól működik, már bizonyított. Mint elmondta, az Informatikai Kar az idei felvételi eljárás során minden korábbinál több, ezerkétszáz hallgatót vett fel, akik minden korábbinál tehetségesebbek is, hiszen emelkedtek a kar képzéseire történő bekerüléséhez szükséges ponthatárok. Utóbbi a gépészmérnök hallgatók esetében azt jelenti, hogy az elsőévesek háromszázhatvan pontos átlaggal jutottak be a képzésre. A legjobb gépészmérnök hallgatók, a képzésben résztvevők kétharmada duális rendszerben tanul; ez az arány nagyon magas. A dékán szavai szerint ma egy egyetem a társadalmi és a gazdasági környezet szereplőivel együttműködve működhet jól, ez ELTE évek óta erre törekszik oktatási, kutatási és innovációs tevékenysége során. Szombathelyen a gépészmérnöki képzés ennek kiváló példája, „nagyon nagy értéket teremtettek a felek” – mondta prof. dr. Horváth Zoltán. A dékán emlékeztetett: idén elindult az angol nyelvű gépészmérnöki képzés a SEK-en, a távolabbi tervekről szólva pedig egyebek mellett elmondta, az egyetem szeretné „időben elindítani” a gépészmérnöki mesterképzést. Az Informatikai Kar vezetője bejelentette, hogy a képzés elindításának egyik kulcsszereplőjét, prof. dr. Horváth Bélát, az IK Savaria Műszaki Intézet egyetemi tanárát az ELTE rektora pénteken az egyetem legnagyobb kitüntetésében részesítette. Prof. dr. Horváth Zoltán tolmácsolta dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese köszöntő szavait; a rektorhelyettes budapesti vezetői értekezlet miatt nem tudott ott lenni a rendezvényen.

Dr. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója a képzés európai színvonalú infrastruktúráját méltatta. Az elsőévesekhez szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ha lesz is olyan tantárgy, amelyet csak kettesre tudnak teljesíteni, legyenek olyanok is, amelyekben nagyon jók, akár jobbak, mint a tanáraik. „Ne vesztegessék el a tehetségüket, ne legyenek középszerűek. Ez a kulcsa annak, hogy később jó állást, jó fizetést kapjanak” – hangsúlyozta.

Az ünnepségen az IK dékánja átadta a Kar kiváló hallgatója díjat Koszár Zsolt és Rozs Richard gépészmérnök szakos hallgatóknak. A díjról szólva elhangzott, az előző tanévben az Informatikai Kar háromezer hallgatójából tizenöt részesült az elismerésben, közülük ketten Szombathelyen a gépészmérnöki képzésben vesznek részt.

A szombathelyi gépészmérnöki képzést elindító hat partnervállalathoz az elmúlt években továbbiak csatlakoztak. A jelenlegi tizenöt partnercég: AMES Hungária Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft, Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., IMS Connector Systems Kft., iQor Global Services Hungary Kft., Schaeffler Savaria Kft., MAM-Hungária Kft, Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., Uniriv Kft., Ziehl-Abegg Motor- és Ventillátorgyártó Kft.

Hallgatói munkaszerződést kötöttek az elsőéves duális gépészmérnök szakosok

Hallgatói munkaszerződést kötöttek az elsőéves duális gépészmérnök szakosok

0

/

0

0

/

0