Hallgatói konferencia: az I. világháború utolsó időszaka korabeli sajtóhírek alapján

Kleinhappel Miklós. Fotó: Benkő Sándor/szombathely.hu | 2018.03.08.
Hallgatói konferencia: az I. világháború utolsó időszaka korabeli sajtóhírek alapján

Történelem szakos hallgatók ismertették kutatási eredményeiket február utolsó napján a Savaria Történelem Tanszék által rendezett konferencián Szombathelyen, az Aréna utca 8-ban.

Ha Aréna utca 8., akkor valószínűleg sokan azonnal rávágják, hogy: Katonatörténeti kiállítás. És mi is lehetett volna jobb helyszín egy, az I. világháborúról szóló konferenciának, mint a Szombathely katonatörténetét bemutató kiállítás?

A diadal kapujában, a szakadék peremén című konferencián nyolc hallgató négy előadással állt a hallgatóság elé. Az előadások az I. világháború utolsó időszakáról szóltak, korabeli sajtóhírek alapján. A kutatást az Arcanum internetes adatbázis tette lehetővé, segítségével a hallgatók tanulmányozhatták a teljes korabeli sajtótermést.

Katona Attila, a Savaria Történelem Tanszék vezetője a Szombathelyi Televízió (SZTV) tudósításában az adatbázisról szólva elmondta, hogy ez az online hozzáférési lehetőség a vidéki hallgatók számára különösen sokat ér, hiszen számukra is utazgatás nélkül teszi lehetővé a kutatást.

Az SZTV tudósításában az is elhangzott, hogy „a kutatás a fiatalok számára több tanulsággal is járt: egy olyan időszakot tanulmányoztak, amikor a kortársaknak még nem volt egyértelmű, hogy ki nyeri meg a háborút, […] és megtapasztalhatták, mennyire más nézőpontból közelítettek az egyes sajtótermékek ugyanazokhoz az eseményekhez.”

Az egyik előadó, Pipics János, hallgató a munka során szerzett tapasztalatokról szólva azt mondta, hogy a sajtóhírek között szép számmal akadnak olyanok, amelyek például diplomáciai tárgyalások lenyomatai. De olyanok is, amelyek kifejezetten feltételezéseknek tekinthetők: a korszakból nagyon sok olyan hír van, amelyeket egy–egy európai nagyvárosból távírón keresztül, jelentéssel küldtek. Sokszor másod- vagy harmadkézből származó információkról van szó, így ezeknek a hitelessége nagyon sok esetben megkérdőjelezendő.

A konferencián elhangzott előadások: A caporettói áttörés sajtóvisszhangja – az olasz front reménye (Novák Róbert); És Keleten leszállt a köd – Béketárgyalások és zűrzavar (Gulyás Benedek, Pipics János); Újabb nekifutás: a Wekerle-kormány bukása és az újabb pártpolitikai küzdelem (Bálint Máté Tibor, Recsetár Balázs, Torma Péter); Az utolsó háborús karácsony – A szeretet reménye (Szabó Dorina, Varga Mercédesz Kata).

Hallgatói konferencia: az I. világháború utolsó időszaka korabeli sajtóhírek alapján

Hallgatói konferencia: az I. világháború utolsó időszaka korabeli sajtóhírek alapján

0

/

0

0

/

0