Hallgatói konferencia a Német Nyelv és Irodalom Tanszéken

SEK; Fotó: illusztráció/Pixabay | 2021.05.26.
Hallgatói konferencia a Német Nyelv és Irodalom Tanszéken

 A Német Nyelv és Irodalom Tanszék május 14-én rendezte meg – immár 10. alkalommal – hallgatói konferenciáját, ezúttal az online térben, a Teams felületén.

A konferencia célja, hogy az oktatók által legjobbnak ítélt diplomamunkákat a végzős hallgatók egy nagyobb közönség előtt bemutathassák és ez által elsősorban a német szakos hallgatókkal megismertessék.

Az idei diákkonferencián öt BA germanisztika szakos hallgatónk mutatta be szakdolgozatát, azok kutatási hátterét, illetve eredményeit.

Angelika Miertl, osztrák lektornő bevezetője után a konferencia első felében, az irodalomtudományi szekcióban három prezentációt láthattak/hallhattak a résztvevők.

Elsőként Bőr Tamara, nappali tagozatos hallgatónk, a két osztrák irodalmi Nobel-díjas író, Elfriede Jelinek és Péter Handke kapcsán azt a kérdést járta körül, hogy mennyire lehet független a Nobel-díj odaítélése a politikától, ill. hogy el lehet-e választani a szerző személyét és világlátását a műveitől.

Az ezt követő két előadás Robert Seethaler, osztrák író munkásságát taglalta. Laczó Fanni a Der Trafikant című regényt vizsgálta műfajelméleti és szövegelemzési szempontok alapján, míg László Virág a két „csendes” regényt, Der letzte Satz und Ein ganzes Leben, hasonlította össze a művekben felbukkanó szimbólumok alapján. Mindhárom dolgozat létrejöttét Takács Dóra kísérte.

A szünet után a második szekcióban nyelvészettudományi témák kerültek sorra. Nagy Enikő az osztrák Red Bull cég reklámjait elemezte nyelvészeti szempontok alapján. A hallgató munkáját Simon Rita tanárnő segítette.

Szabó Adrienn, esti tagozatos hallgató az angol nyelvből átvett főnevek névelővel való ellátását boncolgatta nagyon eredeti módon. A hallgató konzulense Pólay Veronika volt.

A német nyelvű előadások után sok kérdés hangzott el és vitázni is volt lehetősége a nagyszámú közönségnek.

A prezentációk megtekinthetők a sek.videotorium.hu oldalon.