Hallgató tervezte a SEK hivatalos szájmaszkjának dizájnját

SEK | 2020.11.16.
Hallgató tervezte a SEK hivatalos szájmaszkjának dizájnját
Pénzdíjas pályázatot írt ki az ELTE szombathelyi hallgatói számára a Savaria Egyetemi Központ (SEK), hogy ők álmodják meg a campus hivatalos szájmaszkjának dizájnját.

A felhívásra tizenhatan húsznál is több munkát adtak be. A műveket négytagú zsűri bírálta el, amely a sok kreatív alkotást látva nem csupán győztest, hanem két különdíjast is hirdetett.

Szükségből erényt! – ezt a címet kapta a maszkpályázat, hiszen az idei évet meghatározza az új típusú koronavírus-járvány. Ám a kényszerű szükség, a maszkviselés is rengeteg kreatív energiát tud megmozgatni, és jobbnál jobb maszkokat láthatunk embertársaink arcán.

Hallgatóközpontúságát ezzel is szimbolizálva a SEK pályázatot hirdetett abból a célból, hogy az ELTE vállalkozó kedvű szombathelyi egyetemistái alkossák meg a campus hivatalos szájmaszkjának dizájnját, ezzel igazán különleges, egyedi darabot létrehozva.

A pályázatra tizenhatan húsznál is több munkát adtak be.

A műveket négytagú zsűri bírálta el. Lenkai Nóra rektori biztos, Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója, Nagy Gábor György Munkácsy-díjas képzőművész, a Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa és Kleinhappel Miklós kommunikációs munkatárs azokat a maszkterveket részesítette előnyben, amelyek kifejezik az egyetemi központ szellemiségét, vagy egyedi karakter jelenik meg rajtuk.

A zsűri Ecsedi Krisztina maszktervét ítélte a legjobbnak, aki az első helyezés mellé 30 ezer forint pénzjutalomban részesült.

A beérkezett sok kreatív alkotás a hallgatók kimeríthetetlen fantáziájáról tanúskodott, ezért a bírálók két különdíjast is hirdettek: Horváth Máté és Vigvári Virág munkáikkal szintén magas színvonalon teljesítették a pályázati leírásba foglalt elvárásokat.

Ecsedi Krisztina elárulta, tervezéskor úgy gondolta, hogy egy EKG-s dizájn fejezhetné ki a legjobban, hogy a hallgatók szeretnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi campusán tanulni. A betűk között található szív erre erősít rá.


A Szükségből erényt! - hallgatói maszkpályázat I. helyezett alkotása, Ecsedi Krisztina munkája
 

Horváth Máté alkotásának hangulata sokak számára ismerős lehet, hiszen az ő tervei alapján készült az a fiktív, szörföző élőlényekből álló graffiti, amelyet a Savaria Egyetemi Központ tavaly decemberi nyílt napján az érdeklődők a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóival együtt készíthettek el, az A–épület egy második emeleti lépcsősora mentén. Máté elmondta, a graffiti még a koronavírus-járvány előtti felhőtlen időszak kedélyállapotát tükrözte, és úgy tűnik, stílusa és színvilága miatt ez a maszktervére is igaz, de a gördeszkás alakkal azt kívánta megjeleníteni, hogy ismét a tiltások és a lezárások felé tartunk.


A Szükségből erényt! - hallgatói maszkpályázat egyik különdíjasának, 
Horváth Máténak pályázatra benyújtott terve

 

Vigvári Virág tervével az egyszerűségre törekedett, és olyan dizájnt szeretett volna alkotni, amely bármilyen öltözékhez passzol. Mivel a maszk alapszíne fekete kellett, hogy legyen, a fekete–fehér kontrasztból indult ki. A „gubanc” egy tavalyi hidegtű munkája. Ezt a vonalrendszert akkoriban több művéhez is felhasználta, most kíváncsi volt, hogy érvényesülne egy maszkon. Virág célja mutatós és vagány dizájn tervezése volt.


​​​​​​​A Szükségből erényt! - hallgatói maszkpályázat másik különdíjasának,
Vigvári Virágnak pályázatra benyújtott terve

 

A nyertes pályamunka készítője és a különdíjasok is a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói.

A Savaria Egyetemi Központ a legjobbnak ítélt tervekből maszkokat fog gyártatni. A beérkezett munkákat a járványhelyzet alakulásától függően házi kiállításon is meg lehet majd tekinteni.