Gólyák a fészekben

Kocsis Marcell – Fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.09.07.
Gólyák a fészekben

Szeptember 3-án minden magyar iskolában becsöngettek, újra fiatalok hangjától hangos a megyeszékhely; bár a Savaria Egyetemi Központban még üresek a tantermek, a frissen beiratkozott elsőéveseknek és pásztoraiknak bőven akad dolga már az úgynevezett Gólyahéten is, ahol hétfőtől szerdáig az idősebbek a felsőoktatás rejtelmeibe vezetik be új társaikat.

A szombathelyi egyetemen hagyományosan gólyáknak hívják az elsőéveseket, kísérőiket pedig ennek megfelelően gólyapásztoroknak: az ő vezetésükkel gyűltek össze a Gólyahét első napjának délutánján szép számmal a főépület Dísztermében a "legkisebbek", ahol az egyetemi életről és a legfontosabb tudnivalókról kaptak kimerítő tájékoztatást.

A Hallgatói Önkormányzat által szervezett, elsősorban hasznosnak szánt program keresztmetszetet kíván átnyújtani az új hallgatóknak, akik az előadásokból többek között azt is megtudhatták, hogy kinél és milyen módon érdeklődjenek további információk után, ha ezt még szükségesnek érzik.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese Budapesten tartózkodott, így Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője köszöntötte az elsőéveseket. A rektorhelyettes nevében hangsúlyozta a szombathelyi felsőoktatás egyik hagyományos értékét, a családias és baráti légkört, illetve örömét fejezte ki az ugrásszerűen növekvő hallgatói létszámok kapcsán is; ráadásul a felvételi pontszámok emelkedése miatt a beiskolázott tanulói közösség tanulmányi minősége is javult. Lenkai Nóra a rektorhelyettes jókívánságai mellett arra is biztatta a hallgatókat, hogy problémáikkal és kéréseikkel merjenek az egyetem vezetése felé fordulni.

Szabó Christopher, a Hallgatói Önkormányzat szombathelyi alelnöke is köszöntötte a gólyákat, majd átadta a szót a délután előadóinak, akiket Karacsi Gábor konferált fel.

Gaspari Gábor egyszerre több szerepben, több intézményt és embert képviselve elsőként a szerdai tanévnyitóra emlékeztette a hallgatókat, majd röviden bemutatta az általa vezetett II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium működését (amelynek számos hallgató a lakója) is. Végül Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész üdvözletét is átadta, aki személyesen ugyan nem lehetett jelen, de Szombathelyen év közben ő gondozza az egyetemi katolikus hitéletet.

Hurtik Péter, az Egyetemi Sportiroda irodavezetője a SEK hagyományosan kiválónak számító sportéletéről mutatott be összefoglaló prezentációt, ismertette a kommunikációs platformokat, a hallgatói sportolási lehetőségeket, a színvonalas és sikeres Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület fontosságát, de kitért olyan feltörekvő áramlatokra is, mint amilyen napjainkban az E-sport, és amelynek művelésére Szombathelyen már szintén van lehetőség.

Kocsis Marcell, a Savaria Campus Iroda munkatársa és Vincze Bence hallgató az egyetemi élet egy másik lényeges oldalát világították meg: szemléltették az ELTE Online hallgatói magazin működését, de szó esett a Savaria Irodalmi Műhelyről és a startup jelleggel működő f21.hu kulturális portárról is.

Márkus Attila pedig a különböző diákhitelkonstrukciók útvezetőjében kalauzolta a hallgatóságot.

A gólyahét hasznos és gyakorlatias programok mellett a szórakozást is szolgálja, de fontos cél az egyetemi város megismerése is.

Gólyák a fészekben

Gólyák a fészekben

0

/

0

0

/

0