Frissességet hoztak az egyetem vérkeringésébe a gólyák

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.09.10.
Frissességet hoztak az egyetem vérkeringésébe a gólyák

Szeptember másodikán, hétfőn elkezdődött a Gólyahét az ELTE Savaria Egyetemi Központban, amelynek keretében az elsőévesek nem csak egymással, az egyetemmel és a várossal ismerkedhettek meg, hanem a hallgatói élettel kapcsolatos hasznos tanácsokat is kaptak. Idén a gólyák a korábbi évekhez képest jól láthatóan nagyobb létszámmal és buzgalommal vetették bele magukat az egyetemista élet első napjaiba.

A gólyák a hétfő délelőtti központi tájékoztatóra megtöltötték a Savaria Egyetemi Központ Dísztermét, miután az azt megelőző órákban többségük már beiratkozott, így hivatalosan is az intézmény hallgatói lettek.

Az elsőéveseket Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese köszöntötte, aki többek között arra hívta fel a figyelmüket, hogy az egyetemen megszerzett tudás lesz a jövőjük záloga. Erre a tudásra Magyarország vezető egyetemén tehetnek szert, amely folyamatosan fejleszti nem csupán képzéseit és azok színvonalát, hanem szolgáltatásainak minőségét is épp úgy, mint oktatási tereinek és kollégiumainak infrastruktúráját, hangzott el. A rektorhelyettes sok sikert, jó egészséget és jó tanulást kívánt az elsőéveseknek, akiket üdvözölt az ELTE közösségében.

Pásztoraik vezetésével a gólyák hét csapatot alkottak, és különféle játékos feladatok teljesítésével gyűjtötték a pontokat három napon át, hogy szerda este kiderüljön, melyik csapat bizonyult a legjobbnak a vetélkedés során. 

A jól bevált, hagyományos programok mellett újításokat is ígért a szervező, az ELTE szombathelyi hallgatói önkormányzata, amelynek nem titkolt céljuk volt, hogy már a Gólyahéttel megalapozzák nem csupán a szaktársak, hanem a különböző szakosok között is az összetartozás érzését.

Az ELTE HÖK Savaria nevében Zelkó Réka, tanító szakos hallgató elmondta, igyekeztek a lehető legváltozatosabb programot összeállítani, úgy, hogy a rendelkezésre álló napokból egyetlen percet se vesztegessenek el, amelyet ismerkedéssel, csapatépítéssel és szórakozással tölthetnek. Ezért még a különféle tájékoztatókat is rövidebbre vették; így sem maradt ki semmi, csak minden sokkal lényegre törőbb lett, fejtegette Réka.

A programok között szerepelt a tradicionális Savaria Túra, amelyen a város különféle helyszínein kellett feladatokat megoldaniuk a csapatoknak. A túra ezúttal a Westerosi barangolások nevet kapta – ha valakinek erről a Trónok harca című sorozat jut eszébe, nem téved, a sorozat volt ugyanis a Gólyahét témája, másokon kívül fő feladatként a sorozat világát megjelenítő zászlókat kellett elkészíteniük a gólyacsapatoknak. Az egyik újítás a Savaria Túrával volt kapcsolatos, amelyre ezúttal nem a délutáni, hanem a délelőtti órákban került sor, amikor legtöbben a munkahelyükön vannak, hogy a város lakóit ne zavarják a fiatalok.

Réka kiemelte, idén változtattak a csapatok összeállításán: nem csak az azonos szakra vagy karra felvettek kerültek egy társaságba, hanem vegyes volt a gólyacsapatok összetétele. Ennek oka részben az ELTE új szombathelyi egységének, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központnak tavaly augusztusi megalakulása, amelynek minden tanárszakos egyetemista a hallgatója, részben a csapatlétszámok egységesítésének szándéka, de legfőképpen az, hogy már a Gólyahéttel megalapozzák nem csupán a szaktársak, hanem a különböző szakosok között is az összetartozás érzését. „Mi együtt vagyunk SEK-esek” – tette hozzá Réka.

A programok között helyet kapott egyebek mellett főzőverseny, kulturális vetékedő épp úgy, mint kollégiumi vetélkedők, sportprogramok, kitelepült az egyetemre a honvédség, volt újraélesztő tanfolyam, esténként pedig buli várt mindenkit a Campus Clubban.

Idén nem csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi hallgatói önkormányzata, hanem az elsőévesek is kitettek magukért, hiszen amíg előbbi változatos gólyaheti programkínálatot állított össze és zökkenőmentesen bonyolított le, utóbbiak a korábbi évekhez képest jól láthatóan nagyobb létszámmal és buzgalommal vetették bele magukat az egyetemista élet első napjaiba.

Mindez igazán sikeres Gólyahetet eredményezett, az elsőévesek a tradicionális programokon éppen olyan szívesen vettek részt, mint az újdonságként a kínálatba illesztetteken.

A rendezvénysorozat tapasztalatairól az egyik program – hallgatói – szervezőjével váltottunk pár szót, aki úgy vélekedett, nagyon jó volt az idei társaság, az elsősök lelkesen, céltudatosan vettek részt a Gólyahéten, ismerkedtek egymással, az egyetemmel és a várossal. „Jól jön ez a frissesség az egyetemi vérkeringésbe” – summázta véleményét.

Sok társához hasonlóan Takács Péter is beköltözött szeptember elsején az ELTE Savaria Egyetemi Központ kollégiumába, hogy részt vegyen a másnap kezdődő Gólyahéten. Édesanyja megható szavakkal engedte útjára a családi fészekből kirepült gyermekét.

Péter Tapolcáról érkezett Szombathelyre, angol–biológia osztatlan tanárszakra nyert felvételt, aminek rajta kívül természetesen a családja is örül. Szülei, akik elkísérték el a kollégiumba, hogy segítsenek neki a beköltözésben, nem csak boldogok és büszkék, hanem az elengedés nehézségeivel is meg kell küzdeniük. Édesanyját különösen megviseli, hogy fia kirepült a családi fészekből, Facebook-oldalán ismerőseivel is megosztotta gondolatait. A poszt szövegét az édesanya engedélyével az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. Az asszony elárulta, fia előtt nem merte kiadni, amit érez, ám miután írásban tömören megfogalmazta, úgy érzi, megkönnyebbült a lelke.

„19 évig együtt keltünk, együtt feküdtünk. Osztoztunk örömben, bánatban. Kísértem az óvodába, iskolába, gimibe. Most nehéz az elengedés, pedig készültem rá. Lázasan pakoltuk a koleszos cuccost, járt az agyam, nehogy kimaradjon valami. Aztán beugrott, a lázcsillapító mellé nem raktam sebtapaszt. És itt készen voltam, kinevettem magam. Ugyanúgy akar az anyai szív gondoskodni róla, mint eddig, mindenre fel kell készülni, pedig már nem lehet. S itt eltörött a mécses. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ez a 19 év együtt telt, követhettem, ahogy felnő, ahogy okosodik. Egy korszak lezárult. Vigyázz rá, Szombathely, megőrzésre átadom!”

Frissességet hoztak az egyetem vérkeringésébe a gólyák

Frissességet hoztak az egyetem vérkeringésébe a gólyák

0

/

0

0

/

0