Franciaországi koncertsorozatra indul az ELTE Savaria Egyetemi Kórus

Kleinhappel Miklós – Fotó: archív | 2018.04.09.
Franciaországi koncertsorozatra indul az ELTE Savaria Egyetemi Kórus

Párizs, Saint Florent-le-Vieil, Tours, Saint-Hilaire Saint Florent près de Saumur és Le Cellier – ezeken a településeken lép fel az ELTE Savaria Egyetemi Kórus, Szent Márton-énekeket adnak majd elő.

Éppen ezért nem téved, aki azt hiszi, hogy a koncertsorozat több szállal kapcsolódik a 2016-os magyarországi Szent Márton-évhez, illetve magához a Szent Márton-kultuszhoz. Elég csak a fenti városok neveire pillantani; mindegyik történelmében és jelenében fontos szerepet játszik a középkor egyik legnépszerűbb szentje.

Az előzményekről szólva Horváthné dr. Csomó Orsolya, a Zenei Intézeti Tanszék főtanácsadója elmondta, a Szent Márton-évben felkérést kapott a szombathelyi egyetemi kórus, hogy a Magyar Napló kiadó gondozásában megjelent Énekek Szent Márton püspök tiszteletére című kötet CD-mellékletének elkészítésében működjön közre. A reprezentatív énekes- és olvasókönyvhöz tartozó lemezen a kórus gregorián tételeket és többszólamú műveket szólaltat meg. A kiadványt 2017-ben Szombathelyen és Pozsonyban is bemutatták, és rangját jelzi, hogy utóbbi különleges esemény volt, amelyhez kapcsolódóan együtt tartott misét a város érseke és az ő segédpüspöke, valamint Székely János megyéspüspök.

Ezt követően vetődött fel az ötlet: jó lenne a franciaországi Szent Márton-központokban is megismertetni a hazai Szent Márton-énekeket. Horváthné dr. Csomó Orsolya a történelem tanszék egyik oktatója, Sághy Mariann révén lépett kapcsolatba azzal a francia szervezővel, aki segítségére volt az elképzelések megvalósításában, a fővárosi koncert szervezésében pedig a Párizsi Magyar Intézet vett részt.

A kórus a szemeszter eleje óta próbálja a műsort, amely zenei csemegéket is tartogat: a franciaországi közönség a zenetörténet olyan gyöngyszemeiből kaphat ízelítőt, amelyek számukra eddig talán ismeretlenek voltak. Természetesen a hallgatók számára is nagy élmény lesz a koncertsorozat, amelynek ideje alatt megismerkednek a helyi Szent Márton-kultusszal is. A kórust Horváthné dr. Csomó Orsolyán kívül dr. Pozsonyiné Falusi Anikó főiskolai docens, tanszékvezető kíséri el. Az utazást támogatta az ELTE Tehetséggondozó Tanácsa, a szombathelyi önkormányzat és a Szombathelyi Püspökség.