Főszerepben a szlovén filmművészet

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.09.19.
Főszerepben a szlovén filmművészet
Idén immár hatodik alkalommal rendeztek Szlovén Filmnapokat Szombathelyen szeptember 18. és 20. között, az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) Szlavisztika Tanszékének társszervezésében. A megnyitón a frissen hivatalba lépett szentgotthárdi szlovén főkonzul köszöntötte a megjelenteket.

Évről évre több nézőt vonz a Szlovén Filmnapok a vasi vármegyeszékhelyen: 18-án este az Agora – Savaria Filmszínház Jávor Pál-(kamara)termében ismét pótszékes előadásra került sor.

A filmvetítés előtt rövid protokolláris esemény zajlott, amelyen elsőként Dubravka Šekoranja, a Szlovén Köztársaság új szentgotthárdi főkonzulja üdvözölte az érdeklődőket, emlékeztetve, hogy a rendezvénysorozat szerte a világban népszerűsíti a szlovén filmművészetet.

A főkonzul elmondta, a Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont a Szlovén Köztársaság külképviseleteivel, valamint nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal és együttműködő partnereivel karöltve szervezik.

Dubravka Šekoranja úgy fogalmazott, a filmes rendezvény tovább gazdagítja Szombathely kulturális kínálatát.

A három nap alatt bemutatandó filmekről szólva a főkonzul arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a nemzeti kereteket túllépő aktuális témákkal foglalkozó, modern és nívós alkotások, amelyek számos szlovén és nemzetközi díjban, illetve elismerésben részesültek.

Köszöntőt mondott még Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa, emlékeztetve, hogy a campuson évtizedek óta folyik szlavisztika képzés. Az egyetemi központ eddig is jó kapcsolatokat ápolt a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusával, az együttműködést a jövőben is folytatni kívánja.

A Szlovén Filmnapok programjában 18-án a Sanremo, 19-én a Szuka, rosszalló kifejezés nőre, 20-án a Leltár című film került vászonra.

Főszerepben a szlovén filmművészet

Főszerepben a szlovén filmművészet

0

/

0

0

/

0