Földrajz Éjszakája 2023

Földrajz Éjszakája 2023
04/14

2023. április 14. 14:00 - 20:00

ELTE Savaria Egyetemi Központ és Csónakázótó

04/14

2023. április 14. 14:00 - 20:00

ELTE Savaria Egyetemi Központ és Csónakázótó


Az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Földrajzi Tanszéke idén is kínál programokat a Földrajz Éjszakáján.
 
 

Az európai földrajzi társaságokat összefogó EUGEO által, 2017-ben elindított, időközben egyre nagyobb ismertségnek örvendő Night of Geography fő célja a földrajztudomány népszerűsítése. Az előbb európai léptékűvé fejlődő, majd a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) révén világméretűvé terebélyesedő rendezvényhez az évek alatt egyre több ország, város és intézmény csatlakozott, a programokon több ezer érdeklődő vesz részt. Magyarország hagyományosan az egyik legaktívabb a GeoNight rendezvényein.

Programok

14 órátólKincskeresés a szombathelyi Csónakázótó körül

Tájékozódási verseny a legkisebbeknek. Okostelefonra letöthető térkép használatával el kell találniuk a kijelölt helyszínekre. Odaérve jelez a telefon, a végén az eredményeket feltölti egy központi táblázatba, így helyszíni segítségre nincs is szükség, az eredményeket utólag gyűjtjük. Regisztráció szükséges.

16 órától a C-216-os terembenLegfrissebb földrajzos művek Szombathelyről – könyv- és térképbemutató

A közelmúltban több olyan tudományos mű is megszületett, amely szerzőin keresztül szorosan kapcsolódik a Földrajzi Tanszékhez. Veress Márton Magyarország barlang- és karsztrendszereit, Puskás János és Nowinszky László a fénycsapdás rovargyűjtésben szerzett tapasztalatait, Kovács Gábor Magyarország „földrengéstérképét”, Balogh András pedig földrajzi ismerettárát az Európán kívüli világról mutatja be moderált beszélgetés formájában.

18 órától a C–épület 010-es teremben: Vetítés A digitális planetárium csodái címmel

A planetáriumi program célja a szakszerű tudományos ismeretterjesztés és hogy hidat alkosson a csillagászat, mint tudomány és a nagyközönség között. A planetáriumban sosem felhős az égbolt, ezért kupolájára bármikor kivetíthetjük akár a százezer évvel ezelőtti csillagos égboltot is. A planetárium segítségével elutazhatunk a Naprendszer bolygóira, holdjaira. Közel hozhatjuk a csillaghalmazokat, csillagködöket, galaxisokat, gömbpanorámás filmek segítségével pedig kalandozhatunk a Naprendszerünkben. 

A Földrajz Éjszakáján három előadás lesz, melyeken a résztvevők száma a planetárium befogadóképessége miatt korlátozott. Külön előadás várja a kisebbeket (általános iskola 5–6. osztályig) és a nagyobbakat (felső tagozat, középiskola és felnőttek), a kötelező regisztrációkor ezt kérjük figyelembe venni! Az előadások háromnegyed órásak, 18, 19 és 20 órakor kezdődnek.

A regisztrációs linkek a Földrajzi Tanszék honlapján találhatók meg.