Fenntartható élelmiszerfogyasztás: jógyakorlatok, innovatív megoldások

Szöveg: ELTE TáTK, ELTE SEK – Fotó: Kleinhappel Miklós | 2025.04.29.
Fenntartható élelmiszerfogyasztás: jógyakorlatok, innovatív megoldások
A fenntartható élelmiszerfogyasztással kapcsolatos jógyakorlatok, kezdeményezések és innovatív megoldások bemutatását célzó rendezvényt szervezett az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) Zöld gazdaság és gazdaságetika kutatócsoportja a Savaria Egyetemi Központban, a Föld napjához kapcsolódó Föld hete programsorozat keretében.

A tematikus délutánon Polákovics Marietta, a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója (fotónkon) ismertette a létesítmény fenntarthatóságban betöltött szerepét, hangsúlyozva a helyi megoldások jelentőségét a globális kihívások tükrében.

Ezt követően Horváth Gergely, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. regionális szortiment menedzsere mutatta be a Régiók kincsei programot, amely a hazai kistermelők támogatásával járul hozzá a fenntartható fogyasztáshoz.

Szőke Viktória, az ELTE szombathelyi adjunktusa és a Nébih oktatási nagykövete a Maradék nélkül program keretében az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Végül Tóth András József és Bittsánszky András, az Állatorvostudományi Egyetem adjunktusai tartottak online előadást az alternatív fehérjeforrások élelmiszerláncban betöltött szerepéről.

A rendezvény fontos platformot biztosított a fenntartható élelmiszerfogyasztás aktuális kérdéseinek megvitatására, a jógyakorlatok megosztására és a fenntarthatóság társadalmi jelentőségének hangsúlyozására.

Az ELTE TáTK Zöld gazdaság és gazdaságetika kutatócsoport célja, hogy a fenntarthatóság eszméjét és a környezettudatos gondolkodást minél szélesebb körben terjessze, hozzájárulva ezzel egy felelősebb társadalom kialakulásához.