Felvételi eredmények: az ELTE minőségi váltást hozott Szombathelyre

2017.07.28.
Felvételi eredmények: az ELTE minőségi váltást hozott Szombathelyre

Aki eddig azt hitte, hogy az ELTE csak nevében van jelen Szombathelyen, annak elég egy pillantást vetnie a felvételi ponthatárokra: a Szombathelyen induló alapképzésekre tavaly még átlagosan 312 ponttal be lehetett kerülni, idén ehhez már 338 pontra volt szükség. Az osztatlan mesterképzések esetén pedig az ELTE viszonylatában is előkelő, 362 pont átlagos határt kellett teljesítenie a jövendő szombathelyi hallgatóknak.

Ez is kiderült azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartott felvételi eredményeiről, a jelentkezési trendekről, valamint az aktualitásokról az intézmény.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese az országos felvételi adatokkal kapcsolatban emlékeztetett: az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény.

Az általános eljárásban közel 1700-an 2650 darab jelentkezést nyújtottak be a szombathelyi képzésekre (egy jelentkező több képzést is megjelölhetett), az 1700 főből pedig 827-en első helyen jelölték meg az intézmény valamelyik képzését. Alap- és osztatlan képzésre 395-en, mesterképzésre 85-en, felsőoktatási szakképzésre 47-en kerültek be, így Szombathelyen összesen 527-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

A legmagasabb hallgatói létszám első évfolyamon a gépészmérnöki alapképzésen lesz (57 fő), a toplista második helyén a tanító alapképzési szak áll (32 fő), harmadik az anglisztika alapképzés (30 fő), de a legnépszerűbbek között vannak mester-, illetve osztatlan tanárszakok is. A SEK a legtöbb jelentkezést továbbra is a pedagógusképzésre könyvelheti el, melyre a felvettek 40 százaléka került be. Ezt követik a gazdaságtudományi, a bölcsész és a műszaki képzési terület felvettei.

Az elmúlt egy-két évben jelentősen csökkent a SEK-en induló képzések száma, az intézmény idén 63 képzést indít az általános felvételi eljárás eredményei alapján, ami természetesen az elsős hallgatók számának csökkenésével járt. „Számítottunk erre” – fogalmazott dr. Németh István, és hozzátette: az ELTE nem csak nevében jelent meg Szombathelyen, hanem minőségi váltást is hozott, hiszen amíg a Szombathelyen induló alapképzésekre tavaly még átlagosan 312 ponttal be lehetett jutni, addig idén ehhez már 338 pontra volt szükség. (Jelenleg legalább 280 pont kell ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a felsőoktatásba.) Az osztatlan mesterképzések esetén pedig az ELTE viszonylatában is előkelő, 362 pont átlagos határt kellett teljesítenie a jövendő szombathelyi hallgatóknak. Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 pont volt, Szombathelyen pedig 473, ezt annak kellett elérnie, aki fizika-történelem és állampolgári ismeretek tanárnak kíván tanulni.

„Kérjük a szülők bizalmát, hiszen lesznek szellemi társaik azoknak a hallgatóknak is, akiknek 350-370 pontjuk van” – hangsúlyozta dr. Németh István.

A rektorhelyettes szerint a legfontosabb, hogy a Savaria Egyetemi Központ megszabaduljon attól a stigmától, hogy olyanok is bejutnak a képzéseire, akiknek a képességeik alapján valamilyen szakmát kellene tanulniuk.

Szombathely célja, hogy a végzett hallgatók már az iskolapadban elkeljenek, ahogy elkelnek a gépészmérnök vagy éppen a pedagógusképzésben, ezért a jövőben újabb gyakorlatorientált (duális) képzések indítását tervezi az intézmény, az egy-két fős szakokat pedig megszünteti, az osztatlan tanárképzési szakok kivételével, hiszen ezek indítása társadalmi feladat – beszélt a képzési struktúra átalakításának következő állomásairól a rektorhelyettes.

A gazdaságtudományi terület már idén is nagyon jó számokat produkált, amit jól mutat, hogy több hallgatónak olyan magas (450 körüli) pontszáma volt, hogy államilag finanszírozott képzésen tanulhat, ami országosan is keveseknek adatik meg. Jövőre indul a duális turizmus-vendéglátás szak, amin ugyancsak nagy hallgató létszám várható. „Olyan képzések indítását tervezzük, amelyek országosan ott vannak a legnépszerűbb szakok között” – emelte ki dr. Németh István.

Ugyancsak Szombathely mellett szóló nyomós érv, hogy amíg Budapesten havonta 150 ezer forintba kerül egy albérlet, a SEK minden hallgatójának tud kollégiumi elhelyezést nyújtani.

Az ELTE-minőség az oktatói állományban is megmutatkozik. A Természettudományi Karon például már most is 94 százalék a minősített oktatók aránya, ami az ELTE viszonylatában is magas arány. De ha valaki bekerült például a programtervező informatikus szakra, őt ugyanaz a tanári gárda oktatja majd, mint azokat, akik Budapesten járnak erre a képzésre; a budapesti ponthatár 360, a szombathelyi 358.

Dr. Németh István beszélt arról is, hogy a következő negyven hónapban közel négymilliárd forint hasznosul Szombathelyen a SEK minőségi fejlesztéseinek támogatására a Széchenyi 2020 program keretében, ezzel a régióban egyedülálló lehetőséget teremtve az ide jelentkező tehetséges hallgatóknak.

Pótfelvételi a Savaria Egyetemi Központban

A pótfelvételi jelentkezés a szombathelyen induló képzéseket a felvi.hu oldalon az ELTE karok alatt keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely” szó szerepel.  (Pl.: ELTE-IK; programtervező informatikus (Szombathely)).

Az intézmény az összes normál eljárásban elindult képzésén hirdet pótfelvételit!

A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai:

A nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2017-ben nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt.

A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.

Valamennyi képzési szinten kizárólag költségtérítéses képzésre lehet jelentkezni.

Fontos! A ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám!!!

Jelentkezés módja csak e-felvételi keretében a http://www.felvi.hu oldalon.

A jelentkezés határideje: 2017. augusztus 7.

A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 16-18-ig tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek az egyetemi központ új honlapján https://sek.elte.hu/ oldalon a Felvételizőknek menüpontban. További információ a felveteli@sek.elte.hu címen kérhető.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0