Fekete Gusztáv az ELTE ígéretes kutatója

SEK – Fotó: ELTE | 2022.12.01.
Fekete Gusztáv az ELTE ígéretes kutatója

Szombathelyi oktató először részesült az ELTE Ígéretes Kutatója díjban: a pályázat idei nyertesei között ott van Fekete Gusztáv, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense is.

Az elismeréseket november 25-én Borhy László rektor adta át Budapesten, a Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozat egyetemi zárásaként megrendezett Tudományos Kutatás Napján.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsa által 2022-ben immár nyolcadik alkalommal meghirdetett ELTE ígéretes kutatója pályázaton kilenc negyvenévesnél fiatalabb kutatónak ítélte oda a kitüntető címet.

Az elismerésben az egyetem alkalmazásában álló, PhD-fokozattal rendelkező, negyvenévesnél fiatalabb oktatókat és kutatókat, utóbbi az „open science”, azaz a nyílt tudomány területein kiemelkedő eredményeket elért fiatal kollégák részesülhetnek.

A díjjal az intézmény olyan kutatási eredményeket ismer el, amelyek a pályázó személyhez köthetők, és túlnyomórészt az ELTE-n születtek. Előnyt élveznek a nemzetközi és/vagy nyílt hozzáféréssel megjelenő publikációk. Nem csupán lezárt kutatásokat díjaznak, keresik a jövő szempontjából is ígéretes témákat és irányokat.

A pályázatokat a Tudományos Tanács, illetve a tudományos rektorhelyettes által felkért további egyetemi szakértő kollégák bírálják.

Fekete Gusztáv az elismerést Informatika kategóriában nyerte el.

A szakember doktori fokozatát 2013-ban a Genti, illetve a Szent István Egyetemen mérnöki tudományokból szerezte, 2019-ben Győrben habilitált. 2017 óta az ELTE SEK docense, 2016 óta a kínai Ningbo Egyetemen is tanít. Több projektben együttműködik az Université libre de Bruxelles-lel és a stuttgarti Institut für Technische und Numerische Mechanik-kal. Máris komoly eredményeket ért el az alsó végtag biomechanikája, a biokompozitok fejlesztése és legújabban szolárpanelek fejlesztésével a megújuló energiák hasznosítása terén.

A sportmozgások során fellépő sérülések mechanizmusának megértésével, illetve a sportsérülés rehabilitációjával kapcsolatos eredményei alapot nyújtanak a klinikusok számára a rendellenes és patológiás járás kezelésére vonatkozó döntéshozáshoz. A sportcipők fejlesztése során azt kutatja, milyen szénszálas betéttel lehet jobb futóteljesítményt elérni, egyik fő célja az energiaveszteség csökkentés. A térdprozézis-kopás megértéshez matematikai kopásmodellt hozott létre, amellyel differenciáltan tudja vizsgálni a térd laterális és mediális betétein a kopás lefutását és annak paraméterfüggését.

Fekete Gusztáv jelentős tehetséggondozói munkát végez, eddig 9 doktorandusz hallgatóval foglalkozott. ÚNKP- és Bolyai-ösztöndíjas, 2022-ben Gyenge Csaba-emlékdíjat kapott.

Az oktató tevékenységét bemutató kisfilm itt tekinthető meg:

A mostani nyertesekkel együtt 66-an kapták már meg az ELTE Ígéretes Kutatója díjat.