Fantasztikus sikereket ért el a páros racketlon világbajnokságon a Sporttudományi Intézet oktatója

Kívés István | 2018.05.15.
Fantasztikus sikereket ért el a páros racketlon világbajnokságon a Sporttudományi Intézet oktatója

Két nap, három kategória, tíz mérkőzés, húsz pályán töltött óra, két arany- és egy ezüstérem. Ezek Sákovics Péter május 10–11-ei németországi (Nussloch) vb-szereplésének adatai.

A szombathelyi racketlonos eredetileg csak a +50-es kategóriában tervezte indulását, de a prágai versenyen a csehek legjobbja rávette a +55-ben való indulásra, majd az utolsó pillanatban a magyar Nándori Levente kérte fel partnernek a +45-ös kategóriában. Mindez előrevetítette a sérülés lehetőségét és az eredménytelen szereplést is a rengeteg mérkőzés miatt. Ehhez képest Sákovics pályafutásának legeredményesebb vb-jét produkálta úgy, hogy a +50-es kategória döntőjét meccslabdáról veszítették el.

Eredmények:
A +45-ben egy német párost, majd egy német–svájci duót kellett legyőzni a racketlon sportban már most legendának számító Nándori Levente–Sákovics Péter magyar párosnak. Nos, az előbbit +15, az utóbbit pedig +19 ponttal győzték le és jutottak be a döntőbe, ahol egy finn–holland egység várt rájuk.

A +50-ben Sákovics a soltvadkerti Károlyi Tiborral indult, és a döntőbe vezető úton elsőként egy dán párost 13 ponttal, majd egy németet pedig 9 ponttal ejtett ki a versenyből, és ez már finálét ért, ahol a svédek legjobbjaival kellett megküzdeni. A magyar duó hektikusan játszott, de Sákovicsnak ez volt a tizedik meccse, aznap pedig a harmadik döntője, és itt már a fáradás jeleit lehetett látni. Ennek ellenére szenzációs tenisszel ledolgozták a hátrányt és meccslabdához jutottak, de az ellenfél adogatott. Az első adogatás háló volt, majd a második remegős, keretes szerva a vonalon megcsúszott, ezzel odalett a triplázás lehetősége is.

A döntő:
A +55-ös kategóriában a csehek legjobbja volt Sákovics partnere, aki nagyon jól kiegészítette a szombathelyi racketlonost kiváló tollaslabdájával. Ebben a korosztályban két svéd és egy német párost kellett legyőzni a világbajnoki döntő eléréséhez, ezt magabiztosan produkálták is.

A másik ágon a németek legjobbja, Sákovics nagy riválisa várt a magyar–cseh duóra, ami nagy meccset ígért. A nézőknek nem kellett csalatkozniuk, mert minden számban minden pontért ádáz harcot folytattak a felek.

Ezzel a két vb-arannyal Sákovics Péter immár tizenegy világbajnoki címet tudhat magáénak, a vb-ezüstérmek száma pedig tizenkettőre nőtt a három vb-bronz, a két Eb-arany és egy ezüst mellett.