Ezüstös szezonkezdet, erőlködés nélkül

Kleinhappel Miklós – Fotó: SZOESE | 2020.03.07.
Ezüstös szezonkezdet, erőlködés nélkül

Kovács Attila a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZOESE) színeiben félmaratonon ezüstérmes lett Bécsben.

Tavaly októberben attól volt hangos a sportsajtó, hogy az osztrák fővárosban a világ legjobb maratonistájának tartott kenyai Eliud Kipchoge, ha nem is hivatalos rekordkísérlet keretében, de a világon elsőként futotta le az álomhatárnak nevezett két órán belül a maratoni (42,195 kilométeres) távot, ezzel saját világrekordját is túlszárnyalva. A csúcsdöntés legfőbb helyszíne a Práter futásra rendkívül alkalmas sík, egyenes pályája volt.

Ebben a minden bizonnyal inspiráló környezetben rendezték meg március elsején a szezonnyitó utcai futóversenyt, egy öt kilométeres körön. A szervezők öt és tíz kilométeres, valamint maratoni távot kínáltak a versenyzőknek.

Kovács Attila tíz kilométeres távon mérettette meg magát, az edzőjével, Kívés Istvánnal megbeszéltek szerint, erőlködés nélküli futással.

A SZOESE atlétája háromfős boly élén teljesítette az első kört (16:20), majd a második körre kissé erősített (16:00). A versenyző összességében magabiztos futással, 32:20-as idővel ezüstérmet szerzett.

Eliud Kipchoge 2017-ben, amikor először kísérelte meg megdönteni a kétórás rekordot, azt mondta: „Mászunk felfelé a fán, és nekem sikerült felemelnem egy ágat. Megyek a következőhöz”.

Kovács Attilának sikerült felemelnie egy ágat Bécsben: edzője szerint eredménye kifejezetten biztató szezonkezdetet jelent.