Ezüstérem ötezer méteren, egyéni csúcsok háromezer méteren

Kívés István | 2019.06.28.
Ezüstérem ötezer méteren, egyéni csúcsok háromezer méteren

Éremesélyeshez méltó versenyzéssel lett ezüstérmes a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) sportolója, Jacsev Sámuel Magyarország junior és utánpótlás atlétikai bajnokságán június 15–16. között, Budapesten. A Sportolj Velünk Sportegyesület (SVSE) versenyén is kiválóan szerepelt a SZoESE, Jacsev Sámuel és Kovács Attila egyéni csúcsot futott június 12-én Veszprémben.

Az elmúlt hétvégén bonyolították le a junior és utánpótlás korosztály atlétika pályabajnokságát. A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesületből két U23-s korú versenyző indult: Horváth Loretta 400 méter gáton, Jacsev Sámuel 5000 méteren.

Loretta a ketteses pályát kapta, és jó rajtolást követően szépen vette a gátakat a táv első felében, majd ahogy jött a fáradtság, úgy mentek egyre nehezebben a gátvételek is. A célegyenesben rendezte a mozgását és 69,09-ces idővel, szoros közdelemben a hatodik helyen ért célba.

Samu az elmúlt fél évben sikert sikerre halmozott. A helyi terepfutó versenysorozat megnyerése csak nyitánya volt a későbbieknek. Ob-érmeket és egyéni csúcsokat szállított átlagban kéthetente. Az utánpótlás ob-ra is éremesélyesként érkezett.

A futamon együtt rajtolt az U23 és a junior korosztály. Az év eddigi versenyei alapján a győzelemre előbbiben a honvédos Kovács Marcell, míg utóbbiban a korosztályán túl is kiemelkedő képességű kecskeméti Palkovits István volt esélyes. Az ezüstérmet megcélzó, előre megbeszélt taktika szerint Samu csatlakozott a két favorithoz, és „pillanatok” alatt jelentős előny építettek ki a mezőnnyel szemben. A „forgatókönyv” szerint később saját iramra váltott, és magabiztos előnnyel szerezte mg a második helyet az U23-as korosztályban.

Jacsev Sámuel: „Nagy élmény volt Kovács Marcival és Palkovits Pistivel egy iramban, egy bolyban futni. 2:51-es 1000 méterrel kezdtünk, azaz 68-as négyszázakkal száguldottunk. Ez ma még nekem nem ment volna végig, de érezhettem, hogy mi legyen a célunk a jövőre nézve. Jó évünk van eddig, most pihenünk egy kicsit, éheztetjük magunkat a futásra újra.”

Az SEVSE rendszeresen rendez versenyeket, ahol egy-egy versenyszám mezőnyének felépítésére nagyobb hangsúlyt fektetnek, azzal a céllal, hogy jó időeredmények szülessenek. Ezek közé tartozott a férfi 3000 méter is, ahol a SZoESE két versenyzője, Kovács Attila és Jacsev Sámuel is nevezett. Nem titkolt céllal új egyéni csúcsokat akartak futni. Samu rápihent, hiszen neki a hétvégén ob-ja volt, Attila azonban „munkából” rajtolt.

A versenynek nem volt tétje, eredményt sem hirdettek, tehát a mezőny összedolgozhatott a jó iram érdekében. Kovács Attila adta meg az alaphangot, ő vezetett az első néhány körben. Majd a Vasasból Jenkei Péter és Molnár Ákos váltotta magát az élen.

A közös munkából mindenki jól jött ki, a tizenkét fős mezőnyből tizenegyen futottak egyéni csúcsot, természetesen mindenki a maga szintjén. Kilenc percen belül a két SZoESE-s és a két vasasos teljesített. Számunkra a két előbbi a fontos: Jacsev eredménye 8:37.99, Kovácsé 8:40.94; mindkettő nagyszerű egyéni csúcs. (Emlékeztetőül az idei egyéni csúcsaik: 10 000 m K.A.: 30:42,10, J.S.: 31:44,89; 5000 m K.A.: 14:47,45, J.S.: 14:50,08.)