Évzárás két világbajnoki címmel

SEK | 2020.01.07.
Évzárás két világbajnoki címmel

A németországi Lipcsében rendezték meg az egyéni és csapat racketlon világbajnokságot, amelyen Sákovics Péter, az ELTE szombathelyi oktatója feltette a 2019-es év egyébként is nagyszerű szereplésére a koronát azzal, hogy megnyerte a +60-as egyéni és a +55-ös csapat világbajnoki címet.

Sákovics 2019-es mérlege már a vb előtt is fantasztikus volt: tizenkét versenyből tizenegyszer győzött és egy ezüstérmet szerzett. A november végi racketlon világbajnokságon elért eredményével igazán méltó módon zárta az évet.

Az ELTE szombathelyi adjunktusa a vb-n első kiemeltként egyéniben cseh ellenfelet győzött le magabiztosan az első fordulóban, majd az angolok játékosa jutott ugyanerre a sorsra a második fordulóban. Az elődöntőben ugyancsak angol játékos, Neil Rayner következett, és Sákovics itt sem kegyelmezett, hiszen tenisz nélkül nyert, és jutott a vb döntőjébe.

A döntőben az asztalitenisz specialista cseh Vlastimil Kolar várta Sákovicsot. A volt cseh elsőosztályú játékos gratulált Sákovicsnak az asztaliteniszben megszerzett hét ponthoz, mert az, mind bravúrpont volt és mindjárt el is döntötte a mérkőzés sorsát, hiszen ezután már a szombathelyi sportember számai jöttek és így sima győzelem lett a játék vége. A szombathelyi racketlonos eezzel megszerezte hatodik egyéni világbajnoki címét a hat páros- és két csapat-vb cím mellett.

A csapatok versenyében a +55-ös korosztályban egyetlen magyar egységként indult a válogatott Sákovics Péter irányításával. A kilenc csapatot felvonultató mezőnyben három csoportban zajlottak az előcsatározások, ahonnan a csoportelsők jutottak a fináléba. Ezt a lépcsőt a papírformának megfelelően teljesítette a magyar válogatott.

A döntőben először a németek következtek, akiket nagy csatában sikerült legyőzni, és mint később kiderült, ez volt az igazi döntő.

A válogatott az angolok elleni meccset úgy kezdhette el, hogy ha nyer a csapat, akkor világbajnok, de még kis arányú vereség is beleférhet. Utoljára öt évvel ezelőtt volt vb-győztes a magyar csapat, és az akkori válogatottból már csak Sákovics Péter maradt, aki szövetségi kapitányként megfelelően motiválta társait, és nem is maradt el az áhított győzelem.

A magyar válogatott vb-győztes tagjai: Matécsa Zoltán (Kecel), Markó Tamás (Érd), Károlyi Tibor (Soltvadkert), Soós István (Budapest) és Sákovics Péter (Szombathely).