Európa-bajnok tornászlány volt a SEK karneváli standjának vendége

Kocsis Marcell – Fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.08.29.
Európa-bajnok tornászlány volt a SEK karneváli standjának vendége

„Dévai Boglárkát nem kell bemutatni senkinek, őt köszöntenünk kell!” – ezekkel a szavakkal nyitotta azt a könnyed hangulatú pódiumbeszélgetést augusztus 25-én, szombaton délután Kívés István, az ELTE SEK Testnevelési és Sportközpont vezetője, amelynek Dévai Boglárka tornász volt a díszvendége. Bogi a közelmúltban tartott glasgow-i torna Európa-bajnokságon aranyérmes lett, szeptembertől pedig a Savaria Egyetemi Központban tanul testnevelő–gyógytestnevelő és egészségfejlesztő tanár szakon.

Az egész beszélgetés egyik vezérfonalát az az érdekesség adta, hogy majdnem minden résztvevőnek köze volt vagy van Szombathely városához, vagy az egykori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolához; Bogi a jogutód egyetemre felvételt nyerve kapcsolódott ehhez a folytonossághoz. Kívés István a fentebb idézett mottón túl kiemelte a Berzsenyi téren felállított ELTE-stand jelentőségét, a felsőoktatásnak a város életében betöltött fontos helyét, majd sorban szólította a vendégeket, akik Bogira újra és újra visszakanyarodva, egymásnak adták át a szót.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora a híres római mondást idézte Bogi sikerei kapcsán: „Jöttem, láttam, győztem!” A rektor felidézte szombathelyi származását és kötődését, de annak az örömének is hangot adott, amelyet akkor érez, ha az ELTE-nek olyan elhivatott és nehézségeket legyőzni képes hallgatója lesz, mint amilyen az aranyérmes tornászlány. A rektor azzal a kérdéssel fordult Boglárkához, hogy miért éppen a tornát választotta – a felelet rögtön érkezett a pódium közepén helyet foglalt bajnoktól: már az óvodában is ebben a sportban emelkedett ki leginkább, egyértelmű volt, hogy ezt választja. Bogi a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulója volt, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban is a sportosztályban folytatta tanulmányait, kiskora óta egy összetartó és sportoló közösség vette körbe.

A közös helyi kötődések számát az a tény is erősítette, hogy dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese is az említett szombathelyi iskolákba járt, aki megerősítette Bogi szavait az inspiráló légkörről, az ott tanító tanárok szerepének megkerülhetetlenségéről. Ennek kapcsán ő is kérdezett: miért választotta Bogi az egyik legfontosabb hivatást, a tanárságot? Boginak erre is kész válasza volt: élsportolói karrierje során összegyűjtött tapasztalatát szeretné majd átadni az őt követőknek, ráadásul mindig is szeretett gyerekekkel foglalkozni.

Dr. Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese is a tanárképzés kapcsán csatlakozott a beszélgetéshez: örül, hogy a Savaria Egyetemi Központ új egysége, az augusztus elsejével létrejött Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ első hallgatói közé olyan kimagasló tehetségek is tartoznak majd, mint amilyen Bogi. A rektorhelyettes a mentorok és edzők szerepét feszegette, utalva arra is, hogy az egyetemi tanárok is közéjük sorolhatók: Bogi ezt megerősítette, majd „második szüleiként” hivatkozott edzőire, akik családjával karöltve sikeresen támogatták pályafutását. „A szigorúbb, keményebb edzőket kedvelem” – mondta a sportoló.

Az említett edzők pedig Vizer Erzsébet és Rácz Gábor, akik szintén megjelentek a beszélgetésen; mindketten a Berzsenyi főiskolán végeztek, munkájukkal hatalmas szolgálatot tettek a szombathelyi sportéletnek; utóbbit már Kívés István tette hozzá. Bogi sikerének a titka a hihetetlen tehetsége, szorgalma, kitartása, a szülői és edzői háttér megléte és a jó edzéskörmülmények: ezek együttesen tették lehetővé a fiatal lány sikereit. „Ha kellett, kétszer annyit edzett, kérdés vagy kérés nélkül vállalt többet.” – foglalták össze Bogi elhivatottságának sarkalatos pontjait.

A beszélgetést vezető Kívés István végül Bogi szüleit is a színpadra hívta, majd a rektor és a rektorhelyettesek ajándékokat adtak át a sportolónak, az edzőknek és Bogi szüleinek, ezzel is sok sikert kívánva a további megmérettetésekhez és az egyetemi tanulmányokhoz.

Európa-bajnok tornászlány volt a SEK karneváli standjának vendége

Európa-bajnok tornászlány volt a SEK karneváli standjának vendége

0

/

0

0

/

0