Erőltetett menet, de jolly joker

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.05.10.
Erőltetett menet, de jolly joker

Egy, a SEK Tavaszi egyetemi napok keretében április 30-án megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a cégvezető, az oktató és a hallgató is egyetértett abban, hogy a Savaria Egyetemi Központban elindított duális gépészmérnöki képzés sikertörténet. A rendezvényen a beszélgetőtársak a helyi gazdaság és a szak jövőjével kapcsolatos gondolataikat is megosztották a résztvevőkkel.

A beszélgetésnek a szervező ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Futura Savaria, a BPW-Hungária Kft., valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Mérnökpálya Szombathelyen címet adta, ezzel is utalva arra, hogy immár a vasi megyeszékhelyen is felépíthető egy mérnökkarrier, hiszen a színvonalas, a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő egyetemi képzés épp úgy adott, mint a jó fizetéssel és karrierlehetőségekkel kecsegtető, stabil munkahelyek.

Az eszmecsere résztvevői közül Mándli Péter, a duális gépészmérnöki képzés egyik partnervállalatának, a BPW-Hungáriának az igazgatója a beszélgetést moderáló dr. Balázsy Péter Vas megyei főjegyző kérdésére válaszolva elmondta, középiskolás esztergályostanulóként lépett be először a cég jogelődjének, az akkori Rába-gyárnak a kapuján. Több mint húsz éve dolgozik a BPW-nél, időközben gépészmérnöki diplomát szerzett, és mire igazgatóvá nevezték ki, végigjárta a ranglétrát a vállalatnál. Mándli Péter úgy véli, jelenleg Magyarországon

„a gépészmérnök diploma és a jó nyelvtudás jolly joker”.

Dr. Jurij Sidor, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense mérnök-fizikusként diplomázott az ungvári egyetemen, kutatóként a világ több országában dolgozott már különféle ipari projektekben. Az induló gépészmérnöki képzés egyik első oktatójaként telepedett le Szombathelyen, vonzotta az újító, dinamikus csapat, és az, hogy a képzés elindítását a helyi cégek és a város is teljes mellszélességgel támogatta. „Szakmailag nagyon bevált Szombathely” – válaszolta dr. Jurij Sidor arra a kérdésre, nem bánta-e meg a döntését.

Menyik Balázs duális gépészmérnök szakos hallgató története sem mindennapi, hiszen ő Kecskemétről érkezett Vas megyébe – annak ellenére, hogy szülővárosában is létezik gépészmérnöki képzés. Balázs előbb autószerelő végzettséget szerzett, ahol elméleti és gyakorlati oktatással töltött hetek váltották egymást, így nem is volt kérdés számára, hogy a gyakorlat-orientált duális képzést választja.

„Erőltetett menet”

– Balázs így jellemezte a képzést, de imponál neki, hogy ugyan friss szakról van szó, a szombathelyi gépészhallgatók az országos szakmai megmérettetéseken rendre előkelő helyen szerepelnek, ami sokat elmond a képzés színvonaláról.

A szombathelyi ipar jövőjét firtató kérdésre válaszolva Mándli Péter először azt hangsúlyozta, hogy a munkaerőhiány országosan is, helyben pedig fokozottan arra sarkallta a cégeket, hogy elinduljanak az automatizáció útján. Ezért a jövőben olyan gépészmérnökökre lesz szükség, akik például robotokat is tudnak programozni. Az autóiparban jelentős változásokat eredményez majd az elektromotoros járművek gyártásának térnyerése. Mándli Péter szerint évtizedes távlatban a feleknek az együttműködés folytatásaként a duális gépészmérnöki mesterszak és a közös egyetemi–céges kutatásfejlesztési projektek elindítása felé kell továbblépniük.

Dr. Jurij Sidor hozzáfűzte: úgy látja, az egyetem szerepe a robotok és a mesterséges intelligencia korában az lesz, hogy versenyképes kutatási centrumot alakítson ki, amelynek keretében kutatási projekteket valósítson meg, szolgáltatásokat nyújtson, szoros munkakapcsolatban az ipar szereplőivel.

Erőltetett menet, de jolly joker

Erőltetett menet, de jolly joker

0

/

0

0

/

0