Érdekes tendenciák

SEK | 2020.10.16.
Érdekes tendenciák

Érdekes tendenciák figyelhetők meg a nemzetközi tudományos kommunikáció és konferencia-kultúra alakulásában az új típusú koronavírus-járvány hatására.

Erre a következtetésre jutott Murber Ibolya egyetemi docens, aki pár napja egy lengyel egyetem által szervezett online konferencián tartott előadást, amelyen immár doktoranduszként egy korábbi szombathelyi tanítványa is szerepelt.

2020. október 8–9. között a Poznańi Adam Mickiewicz Egyetem – Másik Trianon. Narratívák, emlékezés, kontextusok címmel – nemzetközi konferenciát tartott. A tudományos tanácskozáson Murber Ibolya, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ történelem tanszékének képviseletében tartott előadást az osztrák–magyar határ posztimperiális átmenetéről.

Murber Ibolya beszámolója szerint érdekes tendenciák figyelhetők meg a nemzetközi tudományos kommunikáció és konferencia-kultúra alakulásában a tavasz óta tartó Covid-válság miatt.

Míg a tavasz folyamán élmény- és ritkaságszámba mentek a kényszerűségből online felületre átvitt nemzetközi tudományos konferenciák, addig az ősszel már a digitális tudományos tanácskozások tűnnek mindennapinak és normálisnak.

A Covid-vírus okozta digital turn (digitális fordulat) a transznacionális tudományos kommunikációban is egyértelműen jelentős változásokat produkált. Az új környezethez és a digitális keretekhez a tudomány művelőinek is alkalmazkodniuk kell, ami egyben új távlatokat is nyit a számukra.

Erre a lengyel konferenciára is még hagyományos módon kapott meghívást, folytatta gondolatmenetét Murber Ibolya.

„2019 őszén egy bécsi konferencián, az előadásom utáni kávészünetben egy lengyel professzor lépett hozzám, és meghívott előadóként a 2020. szeptemberére tervezett konferenciájukra. Majd idén nyár folyamán egyre több email érkezett a posnani kollégától, hogy az aktuális vírus-helyzet miatt újra kell tervezniük, így lett ebből a konferenciából is online értekezés a MS Teams-en.”

Murber Ibolya számára külön örömöt jelentett, hogy egykori szombathelyi hallgatója, Nagy Adrienn, aki most az ELTE Történelem Doktori Iskolájának harmadéves doktorandusza, szintén meghívást kapott a konferenciára.

Témavezetőjeként büszkén hallgatta Nagy Adrienn meggyőző és látványos prezentációját, amely azt is jelezte számára, hogy sok szorgalommal és kitartással a szombathelyi képzésből indulva is lehet sikeres doktori tanulmányokat folytatni.