Elvégezhették az egyetemen az érettségi kísérleteket

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.06.21.
Elvégezhették az egyetemen az érettségi kísérleteket

Középiskolás diákoknak adott lehetőséget május 29-én laboratóriumában a Savaria Kémiai Tanszék, hogy elvégezzék az emelt szintű kémiaérettségi kísérleteit.

Összesen hatvankilenc kísérletet tartalmaz az a lista, amelyet még tavaly decemberben hozott nyilvánosságra az Oktatási Hivatal, ezek szerepelnek majd B–kérdésként az emelt szintű kémiaérettségi előtt állók szóbeli tételeiben. Ugyan a kísérletek között több is akad, amelyeket a diákoknak nem kell elvégezniük a vizsgán, hanem szóban kell válaszolniuk az ezekkel kapcsolatban feltett kérdésekre, de a többségüket igen.

Borzsák István egyetemi docens, a Savaria Kémiai Tanszék vezetője elmondta, azért szervezték meg a tanfolyamot, mert nem minden középiskola rendelkezik a szükséges laboratóriumi feltételekkel ahhoz, hogy a diákok az emelt szintű kémiaérettségi összes kísérletét el tudják végezni, az egyetem így sokat tud segíteni a vizsgára történő felkészülésben.

Márffy Marcell a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumból érkezett, és bár nem a vasi megyeszékhelyen tanul tovább, azért élt a lehetőséggel, mert úgy érzi, ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a szóbeli kémiaérettségin, egyes kísérleteket nem árt többször is elvégezni.

Dani Brigitta, aki a győri Prohászka Ottokár gimnázium végzőse, elmondta, általános iskolai szaktanára fertőzte meg a kémia iránti rajongással, és lelkesedése az azóta eltelt évek alatt sem csökkent, ezért a Savaria Egyetemi Központ kémiatanár–természetismeret-környezettan tanár szakpárjára szeretne bekerülni. Ahhoz, hogy felvegyék az ELTE szombathelyi campusára, jó eredményt kell nyújtania a szóbeli kémiaérettségin is, amihez nagy segítséget jelent, hogy újra elvégezheti a kísérleteket.

A Savaria Egyetemi Központ nem először kínált hasonló lehetőséget: a korábbi években szakjaira jelentkezőknek matematikaérettségire felkészítő tanfolyamokat indított. Az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok rendkívül pozitívak voltak, a tanfolyamokon részt vett diákok többsége egyetemi tanulmányaik alatt nem morzsolódtak le.

Elvégezhették az egyetemen az érettségi kísérleteket

Elvégezhették az egyetemen az érettségi kísérleteket

0

/

0

0

/

0