ELTE SEK – Lépcsőházi, Dísztermi Zenei Esték – Műelemzések

ELTE SEK – Lépcsőházi, Dísztermi Zenei Esték – Műelemzések
11/28

2022. november 28. 19:00 - 20:30

ELTE SEK, Díszterem, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.

11/28

2022. november 28. 19:00 - 20:30

ELTE SEK, Díszterem, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.


Kedves Érdeklődők!

 

A szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar és Horváth Imre karnagy, nyugalmazott főiskolai docens szeretettel hívja az érdeklődőket az

az „ELTE SEK – Lépcsőházi, Dísztermi Zenei Esték – Műelemzések programsorozatra.

 

Az őszi időszakban 3 érdekes zenei programmal szeretnénk érdeklődésüket, kíváncsiságukat felkelteni, Mozart, Beethoven és Haydn, a három bécsi klasszikus nagy mester, zeneszerző egy - egy művével kapcsolatosan.

Régen, még az én diákkoromban, az akkori főiskolai díszterem volt a szimfonikus zenekar koncertjeinek a helyszíne, itt Szombathelyen.

 

Kicsit nosztalgikus érzésekkel tölt el, ha arra gondolok a főiskolai tanárok, s diákok nagy létszámban voltak jelen ezeken a koncerteken, s megtapasztalhatták, hogy az otthonukba, iskolájukba jött a komolyzene szeretők köre a városból.

Valami fantasztikus zenei élmény hatott át bennünket, /nem főiskolásokat/, hogy bemehettünk a főiskola épületébe, e szellemi értékeket elénk táró intézménybe, s díszteremébe.

 

Arra gondoltam, hogy megkörnyékezzük a jelen egyetemistákat, hátha meg tudjuk nyerni őket arra, ha helyükbe hozzuk e szép zenéket:

szeptember 19-én, hétfőn, C-ép. Aula, 19:00 órakor: Mozart: Egy kis éji zene,

október 12-én, szerdán, A-ép. Díszterem, 19:00 órakor: Beethoven 5. c-moll „Sors” szimfónia,

november 28-án, hétfőn, A-ép. Díszterem, 19:00 órakor: MŰSORVÁLTOZÁS

című műveket, s akkor szívesen töltik az estét velünk, itt az egyetemen.

S talán néhányan, - vagy többen is - kedvet kapnak, s később, a Bartók Terem hangversenyeinek műsorát is további kíváncsisággal, érdeklődéssel figyelik majd, s hallgatják.

Különleges formában szeretnénk Önök, és a diákok elé tárni, e gyönyörű művek zenei titkait.

Azokat az élményeket, melyek bennünket előadókat, a hangszeres művészeket, s karnagyot ezekhez a művekhez kötik. S arra késztetik, hogy megosszák másokkal, közönségükkel, az ő rajongásukkal, hivatásukkal szeretett, muzsikus lélekkel átélt zenéjük hatásait, felemelő, olykor megdöbbentő, felzaklató, máskor megbékítő, hangulatainkat befolyásoló zenei szépségeit.

1. A Mozart: Egy kis éji zene - szerenád zene, az zenei udvarlás megindítóan érzékeny világát, vallomászenéjét, táncát, s boldogító mámorát sugározva gazdagíthatja érzelmeinket.

2. A Beethoven: „Sors” szimfónia, a hihetetlenül hatalmas akadályokat is leküzdeni akaró, utat kereső, s legyőzni képes ember küzdelmének, s sikerének felszabadító érzésével, örömmámorával adhat lelki töltekezést hétköznapjaink megpróbáltatásainak legyőzéséhez.

 

3.MŰSORVÁLTOZÁS: Wolfgang Amadeus Mozart zenéjének érzelmi, lelki mélységei, énekes-hangszeres zenei kifejezési eszközei címmel. Wolfgang Amadeus Mozart: Missa brevis - KV65a in d-moll elemzése.

Közreműködnek: 

a Szent Márton Városi kórus, valamint

Kóta Péterné - 1. hegedű

Máté Gabriella - 2. hegedű

Menyhárt Péter - brácsa

Kóta Donát - cselló

 

 

Horváth Imre, karnagy,  ny. főiskolai docens, a zeneművek elemzésének előadója

Fotó: Garas Kálmán