ELTE Savaria, az alkalmazott tudás fellegvára

2018.01.16.
ELTE Savaria, az alkalmazott tudás fellegvára

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja (ELTE SEK) felkészült rá, hogy Szombathely az ide felvételizők életének meghatározó állomásává váljon. Az ELTE-hez frissen csatlakozott campus oktatói naprakész tudást és alkalmazható ismereteket adnak át a hallgatók következő generációjának.

Dr. Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes

Átalakuló és gyorsan változó világunkban a megszerzett diplomák értéke nem feltétlenül csak azzal a lexikális tudással lesz egyenértékű, amit a hallgatók nálunk elsajátítanak. A 21. század dinamikus környezetében a felsőoktatási intézményekből kikerülő diákok legfontosabb fegyverét azok a kompetenciák jelentik, amiket a tudás megszerzése közben elsajátítottak. A problémamegoldás, az önálló tudásszerzés, annak átadása, a kritikus gondolkodás képessége azok az értékek, amik a modern diplomák minőségét meghatározzák. Naponta születnek olyan munkák és munkakörök, amelyek létezését sem sejtettük. A tudás már nem csak könyvekből, hanem majdnem minden irányból körülvesz bennünket; szelektálni, rendszerezni kell az információáradatban, mi erre az új világra készítjük fel a hozzánk érkezőket. Minőségi tudásszerzés, professzionális tudásalkalmazás és rendszerezett tudásátadás. E három gondolat foglalja keretbe céljainkat.

A Savaria Egyetemi Központnak az ELTE-hez történt csatlakozása során a legfontosabb feladata az volt, hogy megtalálja saját hangját a több száz éves hagyománnyal rendelkező kiváló intézmény keretein belül. A Savaria Egyetemi Központ az ELTE alkalmazott tudásának fellegvára kíván lenni, ahol az ELTE piacvezető alapkutatásainak eredményeit először ültetjük a társadalom és az ipar számára egyaránt fontos gyakorlatorientált és versenyképes képzésekbe. Ezek közül különösen fontosak duális képzéseink, amelyek alapját a régió gazdaságát meghatározó partnercégeinkkel kötött, egyre bővülő és nagyon szoros együttműködéseink biztosítják.

Szakstruktúránk folyamatosan átalakul a piaci igényeknek megfelelően, különösen igaz ez a műszaki- és gazdaságtudományi területkehez tartozó szakokra. Duális turizmus-vendéglátás szak indításán dolgozunk, amelyben a Dunántúl négy legnagyobb fürdője lesz az együttműködő partnerünk. Magyarország minden szempontból alkalmas rá, hogy turisztikai nagyhatalommá váljon, adottságai révén ebben meghatározó szereplő Nyugat-Magyarország. A régió szolgáltató szektorában is szükség van a felkészült szakemberekre. Az új területek közé tartoznak az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó képzéseink is, melyek közül a programtervező informatikus és a gépészmérnök szakot emelném ki. A megújult kínálat mellett tovább erősítjük kiemelkedő sport- és egészségtudományi képzéseinket is, és legfontosabb tevékenységünket, a komoly hagyományokkal rendelkező és magas színvonalú pedagógusképzésünket. A 21. század dinamikus környezetében a legnagyobb szükség a jól felkészített és magasan képzett pedagógusokra van, hogy a rohanó korszellemű világban képesek legyenek helyes értékekkel, magas kompetenciákkal rendelkező, jól tájékozódni tudó gyermekek nevelésére.

Szombathely egyetemi város, intézményünk célja, hogy hallgatóink a város kulturális és társadalmi életébe bekapcsolódva annak meghatározó szereplői legyenek. E sorokat olvasók számára pedig az is nagyon fontos, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központja a régióban “helyben van”, nem kell többé messze utazni a korszerű és magas színvonalú piacképes tudás megszerzéséért, az ország legrangosabb diplomájáért.

Tóth Enikő, tanársegéd, PhD hallgató, Sporttudományi Intézet

Miért érdemes Szombathelyen tanulni? Többek között azért, mert rengeteg kalandot él át az ember a félévek folyamán! Belekóstolhat a felnőttek életébe, millió tapasztalattal gazdagodik az ide érkező hallgató. A testnevelés és rekreáció szakosok ezen felül számtalan tábori élménnyel lesznek többek, ami még jobban összekovácsolja az évfolyamokat. Amennyiben az ember kicsit jobban odafigyel a jegyeire, még magas ösztöndíjban is részesülhet, ami minden egyetemistának nagyon fontos. Az ELTE-hez való csatlakozás pedig csak pozitív dolgokat hozott, az oktatás színvonala folyamatosan emelkedik.

Kiváló sportszakosztályok működnek az egyetem kötelékében, így mindenki megtalálhatja kedvenc sportágát. Az egyetemi edzők nem ritkán az egyetem hallgatói közül kerültek ki, és eredményeik egyértelműen igazolják, hogy a megfelelő képzés megteremtette számukra azt az alapot, hogy kiváló vezérei legyenek csapataiknak. A szórakozásért pedig nem kell messzebb menni a kollégiumnál, hisz nagyon jó a közeg, életre szóló barátságok és szerelmek születnek. Szóval, ha azt kérdezik tőlem, hogy miért Szombathely, akkor egyszerű a válasz: minőségi oktatás, sportélet és szórakozás!

Szecsődi Tímea, Bölcsésztudományi Kar hallgatói alelnök

Miért válaszd Szombathelyt? Mert az ország egyik legöregebb városában a legrégebb óta fennálló egyetemen tanulhatsz, ahol nincsenek tízezrek a nyakadon, megmarad a magánszférád, ráadásul vidéki egyetem lévén sokkal családiasabb, ám éppen olyan színvonalas a képzés, mint a fővárosban. Minden közel van, minden beszerezhető, minden megtanulható. A felsőbb évesek kistestvérként vigyáznak rád, a Hallgatói Önkormányzat és az egyetem vezetősége pedig mindent megtesz azért, hogy életed legszebb éveit emlékezetesen tölthesd el. Jó ELTE-s hallgatónak lenni Szombathelyen!

Kocsis Marcell, hallgatói sajtós

A Savaria Egyetemi Központban eltöltött öt év egyszerre volt nagyon személyes és átszellemülten közösségi: tanáraim felvérteztek humanizmussal, tudással és emberséggel, az itt megismert barátaim pedig célt és közösséget adtak, hogy a megszerzett kincseket jól fel is használhassam. Végzős tanárszakos hallgatóként előre és visszatekintve is ki merem jelenteni, hogy teljesült az előttem járók jóslata, legfontosabb éveim közé az egyetemiek mindenképpen hozzátartoznak. Annak ajánlom továbbtanulás szempontjából Szombathely, aki szeretne kiemelkedő sport, közösségi, vagy művészi munkát végezni és nyugodt, barátságos környezetben megszerezni az áhított diplomát.

A római múltjára is büszke Szombathely élhető városként, kollégiumokkal, egyetemi kiválósági és tanulmányi ösztöndíjakkal, illetve rengeteg szórakozási és rekreációs lehetőséggel várja az ország bármelyik részéről érkező hallgatókat. tanulj az ELTE-n, tanulj Szombathelyen!