Első Robolimpia Szombathelyen

Nemes József | 2020.01.07.
Első Robolimpia Szombathelyen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ aulája volt a helyszíne november 28-án az Első Szombathelyi Robolimpia versenynek.

A verseny 13 órától 17:30-ig tartott, amelyet jól bírtak a versenyző csapatok tagjai és a versenyző robotok is. A verseny lebonyolítását a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület vállalta fel.

A verseny ötlete még a nyár folyamán merült fel a második Szombathelyi Robotverseny sikerét látva. A verseny megszervezését és lebonyolítását, a versenyszabályok megalkotását, valamint a bírói feladatok ellátását öt fő végezte, köztük az ELTE IK szombathelyi Műszaki Intézet két oktatója, Gál László és Nemes József. A verseny főbírói feladatát Schubert József látta el. Az előkészítő, szervező és lebonyolító munkálatokban Simon Zoltán és Horváth Máté tanárok aktív munkálatai elengedhetetlenek voltak a verseny eredményes lebonyolításához.

A szervezők a versenyt Standard és ExtRém kategóriában hirdették meg.

A Standard kategória feltételrendszere a következő volt. Az építéshez csak alap- és oktatási LEGO Mindstorms készletek elemeit lehetett felhasználni. Akár több készletből is válogathattak alkatrészeket, de csak egy központi egység (tégla) volt használható. Az érzékelők és a motorok száma a használt vezérlőegységnek megfelelően korlátozott, ebből adódóan négy érzékelő és négy motor használható volt. A robot maximális méretei - 30x30x30 cm -, és maximális súlya - 1000g – is korlátozva volt. Az energiaellátáshoz kizárólag a gyári LEGO akkumulátort lehetett felhasználható.

Az ExtRém kategória tetszőleges számú és fajtájú LEGO elem, szenzor, motor, akkumulátor használhatóságát engedte meg. A robot irányítását itt is egy EV3 vagy NXT tégla beépítésére adott lehetőséget a szabály. Maximális méretek 30x30x30 cm. Maximális súly: 1500g.

A robotokat a verseny megnyitása után kellett a versenyző csapatoknak összeépíteni, a szoftver a laptopon megírva lehetett, de így is többen finomították a programokat.

Az építési idő után a robotokat le kellett adni ellenőrzésre. Ellenőrzésre került, hogy a kategóriának megfelelő elemeket tartalmaz-e, illetve a külső méret és a súly a szabályoknak megfelelt-e. Verseny előtt és a futamok között is karanténba kerültek a robotok.

Kilenc csapat indult standard kategóriában és hat csapat ExtRém kategóriában.

Az eredmények a következők.

Standard kategóriában első a Savaria (Ambrus Patrik, Szórádi Ádám, felkészítő tanár: Tóth József), második a Robot Stars (Maczkó Márk, Spitzer Valter Gábor, felkészítő tanár: Horváth Máté), míg harmadik a Dirty Blox (Vincze Bence, Ihász Zénó, felkészítő tanár: Horváth Máté) csapata lett.

ExtRém kategóriában első az Uniquecode (Kalocsai Zoltán, Kovács Előd József, felkészítő tanár: Horváth Máté), második a Robot Stars (Maczkó Márk, Spitzer Valter Gábor, felkészítő tanár: Horváth Máté), harmadik pedig a Savaria (Ambrus Patrik, Szórádi Ádám, felkészítő tanár: Tóth József) csapata lett.

Minden csapattag és kísérő tanár emléklapot, míg a két kategória dobogós helyezettjei emlékérmet vehettek át.

A verseny lebonyolítását Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.