Előadás hangzott el a Ljubljanai Egyetem történetéről

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.02.12.
Előadás hangzott el a Ljubljanai Egyetem történetéről

A centenáriumát ünneplő Ljubljanai Egyetem létrejöttéről és történetéről tartott előadást az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK) Peter Vodopivec történész professzor a közelmúltban, a magyarországi szlovén kisebbség képviselőinek jelenlétében.

A rendezvény emblematikus helyszínen, a szlovén születésű, kettős, szlovén–magyar identitását büszkén vállaló Pável Ágoston személyes tárgyaival az egyetemi könyvtárban berendezett emlékszobában kapott helyet.

A Szlovén kultúra napja 2019-es rendezvénysorozata keretében megvalósult előadás témája ugyanaz volt Szombathelyen is, mint a világ ötven országának azon intézményeiben, amelyekben szlovén lektorátus található: a Ljubljanai Egyetem krónikája.

Peter Vodopivec előadásán kiemelte, bár a Ljubljanai Egyetem megalapításának gondolata a szlovén értelmiségiek és politikusok körében már 1848-ban felmerült, csak 1919. december 3-án került rá sor.

Elhangzott: az egyetem jelenleg huszonhárom karral és három művészeti főiskolával rendelkezik, amelyeken körülbelül harmincnyolcezer hallgató folytatja tanulmányait és hatezernél is többen oktatnak. A Ljubljanai Egyetem nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy minden évben két–háromezer külföldi hallgató jelentkezik a képzéseire.

Az előadást Lea Vrečič Lehner anyanyelvi lektoron kívül a szombathelyi Szlavisztika Tanszék szlovenistái szervezték.

A rendezvényen a tanszék munkatársai és hallgatói mellett részt vett Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság néhány héttel korábban kinevezett új szentgotthárdi főkonzulja, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovén Szövetség elnöke, Szukics Marianna, a magyarországi szlovének Porabje című hetilapjának főszerkesztője, valamint a Ljubljanai Egyetem néhány egykori hallgatója.

Előadás hangzott el a Ljubljanai Egyetem történetéről

Előadás hangzott el a Ljubljanai Egyetem történetéről

0

/

0

0

/

0