Élménynap bolyaisoknak

SEK; Fotó: illusztráció/Pexels | 2021.05.06.
Élménynap bolyaisoknak

Online módon is színes, változatos programokkal várta a Savaria Egyetemi Központ (SEK) az idei Bolyai-napon a gimnázium diákjait május 4-én. Négy szekcióban tizenhét tudományos ismeretterjesztő előadás hangzott el, ízelítőt adva az ELTE szombathelyi képzéseinek sokféleségéről.

Immár hagyomány hogy a SEK az írásbeli érettségi vizsgák idején egy izgalmas és érdekfeszítő délelőtt erejéig vendégül látja gyakorló intézménye, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tizenegyedikeseit, a Savaria Campus Iroda szervezésében.

Nem volt ez másként idén sem, ám ezúttal a koronavírus-járvány miatt online került sor a Bolyai-napra.

A rendezvényen három osztály tanulói vettek részt, akiket Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa köszöntött, majd Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője a felvételi eljárással kapcsolatos praktikus tanácsokat, javaslatokat adott nekik.

A diákok ezt követően szabadon válogathattak a párhuzamosan futó előadások között.

Egyebek mellett megismerkedhettek a mélytengeri sóképződéssel, az online marketing trükkjeivel, érdekes fizikai és matematikai kérdésekkel, biológiai kísérleteket nézhettek meg. Kiderült, milyen módszerek léteznek a „fapados” nyelvészeten túl, de a képzőművészet és az újrahasznosítás kapcsolata, a helyi sporttudományi kutatások ismertetése, illetve a pszichológia szak bemutatkozása is számos érdekességet kínált. Mint ahogy az interaktív zenei előadás, valamint annak bemutatása is, hogyan válhat valaki sikeres kutatóvá vagy kutatótanárrá Szombathelyen.

A jó pályaválasztás alapja a tájékozódás

– hangzott el a programok során, és az idei Bolyai-napon is sok kérdésükre kaphattak választ azok a diákok, akik Szombathelyen képzelik el a továbbtanulást.

A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzősei közül évről évre egyre többen választják az ELTE vasi megyeszékhelyen található campusát.