Elismerést kaptak a polgári védelem világnapja alkalmából

Kleinhappel Miklós – Fotó: Kleinhappel Miklós, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Lenkai Nóra | 2020.03.07.
Elismerést kaptak a polgári védelem világnapja alkalmából

Németh István rektorhelyettesnek az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatója ajándéktárgyat, Lenkai Nóra hivatalvezetőnek a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője emlékérmet adományozott.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a polgári védelem világnapjának megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz. Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Németh Istvánnak, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettesének, a Savaria Mentőcsapat parancsnokának.

Az elismerést a polgári védelmi nap alkalmából tartott ünnepségen március másodikán Budapesten, a főigazgatóság központjában vette át a rektorhelyettes Góra Zoltán, országos katasztrófavédelmi főigazgatótól.

A főigazgató a szervezet munkájának támogatása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért csaknem negyven elismerést adott át önkéntes mentőszervezetek vezetőinek, polgármestereknek, a katasztrófavédelemmel együttműködő tudományos munkát végző szakértőknek, szervezetek, vállalkozások képviselőinek.

A lakosság védelme érdekében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője oklevelet és emlékérmet adott át másokon kívül Lenkai Nórának, a Savaria Campus Iroda vezetőjének február 28-án, a polgári védelem világnapja alkalmából az igazgatóság épületében megtartott ünnepségen.

A rendezvényen elsőként beszédet mondott Poór Balázs megyei polgári védelmi főfelügyelő, aki egyebek mellett méltatta az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) önkéntes mentőcsapatának megalakulását és tevékenységét.

Majd Bognár Balázs felszólalásában többek között kiemelte, az országban szinte egyedülálló a szombathelyi egyetemi mentőcsapat.

Mint ismeretes, az ELTE szombathelyi campusán tavaly februárban alakult meg a hallgatókból, oktatókból és dolgozókból álló Savaria Mentőcsapat, amelynek parancsnoka Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes, parancsnokhelyettese Lenkai Nóra.

Önkéntes egyetemi mentőszervezet Mosonmagyaróváron és Debrecenben is alakult, de olyan, amely a helyi katasztrófavédelembe tagozódva végzi munkáját, csak a SEK-en működik.

A mentőszervezet megszerezte a Nemzeti Minősítő Oklevelet alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületre. Az oklevéllel a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága azt igazolta, hogy a nyilvántartásukba felvett önkéntes mentőszervezet eleget tett a Nemzeti Minősítési Rendszerben foglalt követelményeknek, így hazánk területén értesítésre bevethető a katasztrófák és vészhelyzetek elhárítása érdekében. Az oklevél a kiállítástól számított öt évig, vagyis 2024 februárjáig érvényes.

Elismerést kaptak a polgári védelem világnapja alkalmából

Elismerést kaptak a polgári védelem világnapja alkalmából

0

/

0

0

/

0