Elindult a SegítéSEK projekt

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.01.28.
Elindult a SegítéSEK projekt

Csak néhány hét telt el az évből, de már több kéménytűz, illetve tüzelő- és fűtőberendezések okozta tűzeset történt Szombathelyen. Ezek megelőzésének módjairól szólt a SegítéSEK projekt első rendezvénye.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központtól (SEK) eddig sem volt idegen Szent Márton szellemisége, a jövőben viszont nagyszabású projekt keretében lesz a mindennapjainak része a segítés.

Egyebek mellett sikeres véradások, a gólyabáli tombola bevételének jótékony célra történő felajánlása, karácsonyi cipősdoboz-ajándékok gyűjtése, hallgatókból, oktatókból és dolgozókból álló önkéntes mentőcsapat megalakulása jellemezte eddig a SEK társadalmi felelősségvállalási tevékenységét.

2020-ban ezen a területen új időszámítás kezdődik az egyetemi központban: első programjával januárban elindul a SegítéSEK projekt.

Az ötletgazda, Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője elmondta, nagyszabású tervek várnak megvalósításra, amelyhez az egyetem jelenlegi partnerei mellett újakat is meg kíván nyerni.

Január 21-én a déli órákban az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai közösen, az egyetem C–épülete előtt felállított standnál tűzbiztonsági akció keretében adtak hasznos tanácsokat, valamint látták el kiegészítőkkel, szóróanyagokkal az érdeklődőket, a SegítéSEK projekt első rendezvényén.

A Savaria Egyetemi Központ egy éve kötött együttműködési megállapodást a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal.

Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a tűzbiztonsági akció helyszínén elmondta, tavaly, amellett, hogy hallgatókból, oktatókból és dolgozókból ötven fővel önkéntes egyetemi mentőcsapat alakult, az ELTE-vel többször végeztek figyelemfelhívó rendezvényeken megelőzési tevékenységet.

Idén a SegítéSEK projekt nyitánya volt az első olyan kitelepülés, amikor az egyetem közreműködött a helyi katasztrófavédelem megelőző és propagáló tevékenységében.

Lakatár Gábortól megtudtuk, bár csak néhány hét telt el az évből, már több kéménytűz, illetve tüzelő- és fűtőberendezések okozta tűzeset történt Szombathelyen. Ezek szerencsére nem követeltek emberéletet, de lakóépületekben károkat okoztak.

Milyen a jó tüzelőanyag? Milyen bajt okozhat egy nem megfelelően bevizsgált és karbantartott kémény és tüzelőberendezés? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ adtak a katasztrófavédelem szakemberei, felhívva a figyelmet arra, hogy bár az emberek többsége úgy gondolja, náluk úgysem lesz tűz, Magyarországon évente több mint hatezerötszáz családot érintenek a lakástüzek.

És nem feledkeztek el arról sem tájékoztatni az érdeklődőket, hogy mit tehetnek a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében.

A SegítéSEK projekt keretében a jövőbeni elképzelések között szerepel sok máson kívül jótékonysági koncert, bál és futóverseny lebonyolítása, de fogyatékkal élőknek kirándulás szervezése is.

Elindult a SegítéSEK projekt

Elindult a SegítéSEK projekt

0

/

0

0

/

0