Éhen Gyula és a város – Kalocsai Péter előadása

2023.11.27.
Éhen Gyula és a város – Kalocsai Péter előadása
Éhen Gyula és a város címmel adott elő Kalocsai Péter a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a méltán neves egykori szombathelyi polgármester (1895–1902) születésének 170. évfordulója alkalmából 2023. november 21-én.

A tanszékvezető történész előadásában két szempontból közelített a városhoz. Egyrészt a modernizáció motorjának számító városokról tett említést, amelyek nagymértékben felkeltették Éhen Gyula érdeklődését. Ezért vizsgálta Nyugat-Európa és az USA városainak 19. századi fejlődését.

E tevékenysége a hazai urbanisztikai szakirodalom nyitányának számító A modern város című könyvének megírására és kiadására sarkalta. A másik szempont, hogy elméleti felkészültége és a szóban forgó könyve alapján hogyan valósította meg programját szeretett városában, Szombathelyen. Az előadás többek között kitért a szociális tevékenységére (munkásság helyzete, munkáslakás-kérdés stb.) is. Ő volt például az első szombathelyi polgármester, aki gyermekvédelemmel foglakozott. A hallgatóság választ kapott arra is, hogy miért állítottak tiszteletére szobrot, miért neveztek el városrészt és közteret is róla Szombathelyen.