Egykori és jelenlegi hallgatóink is szerepeltek a Múzeumok éjszakáján

Kleinhappel Miklós Fotó: Balassa Klaudia | 2019.06.28.
Egykori és jelenlegi hallgatóink is szerepeltek a Múzeumok éjszakáján

Bár még nincs a kezében a diplomája, de néhány nappal korábbi sikeres államvizsgáját követően hallgatónk, Balassa Klaudia már elmondhatja magáról, hogy végzett képi ábrázoló, festő, akinek ugyan a Szombathelyi Képtárban a Vizuális Művészeti Tanszék idei diplomakiállításán még ott szerepel a munkája, ám egyebek mellett azzal, hogy a június 22-i Múzeumok éjszakáján az intézményben workshoppal várta a rendezvényre látogatókat, már nem csupán kacsingat, hanem határozott elképzelésekkel és célokkal lépdel a jövő felé.

Hogy ez a jövő mit tartogat, még kérdéses, de Klaudia előtt ott voltak példaként a Savaria Egyetemi Központban (SEK) és jogelőd intézményében korábban végzett, szakmájukban már sikeres egykori hallgatók, akik a képtári rendezvények nagy részében szerepeltek, megmutatva ezzel azt is, milyen kapukat nyit meg az egyetemi évek alatt megszerzett tudás, valamint a birtokukban lévő diploma.

Mint ismeretes, ebben az évben Szombathely volt a Múzeumok éjszakájának központi helyszíne, „fővárosa”. A Múzeumok éjszakáját immár tizenhetedszer rendezték meg a magyarországi múzeumok, valamint partnerintézményeik, idén összesen csaknem négyszáz intézményben, amelyek körülbelül kétezer programot kínáltak. Szombathelyen 18 órától majdnem éjfélig egyebek mellett a Savaria, valamint a Smidt Múzeumon, az Iseumon, a képtáron és a levéltáron kívül a MÁV Zrt., a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Szombathelyi Törvényszék is izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várta a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt – az országos médiába is bekerülve, hiszen az M5 kulturális csatorna élő helyi bejelentkezésekkel vitte hírét az eseményeknek.

Azok, akik a Szombathelyi Képtárat választották, afféle öregdiák-találkozóba csöppentek, még ha ennek nem is voltak tudatában, hiszen számos program a Savaria Egyetemi Központ, azon belül is főképp a Vizuális Művészeti Tanszék egykori hallgatói révén valósult meg.

A nagyok közül a legkisebbekkel kezdődött a programsorozat: Budai Bálint öregdiák és Kelemen Botond performansza vezette fel azt a kamarakiállítást, amelyen harmincévesnél fiatalabb, pályakezdő művészek mutatkoztak be munkáikkal, szám szerint tizenhatan, közöttük az előbb említett Budai Bálinton kívül Rozner Anita és Vincze Márton korábbi hallgatóink, valamint Pálhegyi Flóra, aki a tanszék tervezőgrafikát tanító óraadója.

Majd a Vizuális Művészeti Tanszék idei, egy hónapja megnyílt Ugródeszka, sekély víz című diplomakiállítását tekinthették meg az érdeklődők, Salamon Júlia óraadónak, a kiállítás rendezőjének szakszerű vezetésével.

Az este folyamán hat előadás is elhangzott, amelyek közül három egykori diákjainkhoz kötődik: a képalkotás szakon végzett Sztranyák Zsófia grafikusművész a síkbeli nyomtatásból a 3D világába kalauzolt el, az ugyancsak egykori képalkotás szakos Kulcsár Bence és Dabronaki Dávid, akiknek jelentős tervezőgrafikai és médiadizájneri munkák fűződnek a nevükhöz, a reklámfilmekről szólva az animációs szakma jelenével, az animációs stúdiókkal és az azokban született projektek elkészülésének folyamatával ismertetett meg. Prieger Zsolt újságíró, az Anima Sound System alapítója, aki az ELTE SEK jogelőd intézményében, a Berzsenyi Dániel Főiskolán szerzett tanári diplomát, a digitális zene történelmébe kalauzolt el.

A foglalkozásokat vezetők között szerepelt Balassa Klaudia, aki jelenleg saját, újrahasznosított alapanyagokból készülő táskáit, zsákjait, tasakjait, neszesszerjeit készíti és fejleszti. Mint azt megtudtuk tőle, ezeket korábban is nagyobb mennyiségben varrta úgy magának, mint másoknak, ám egy éve jött az ötlet, hogy már kellene egy márka. Meg is született a név, Klaudia Laud névre keresztelte a brandjét. A termékek intenzív fejlesztése hat–hét hónapja tart. Klaudia célja a zero waste életmód megvalósítása és népszerűsítése, vagyis az, hogy olyan termékeket készítsen, amelyek alternatívái a nejlon zacskóknak, a fóliacsomagolásnak, a papírszalvétának és egyéb műanyagoknak, kisebb mértékben egyszerhasználatos papírtasakoknak, miközben a készítésük közben minimális hulladék termelődik és a munka során nem szennyezi a környezetet. Klaudia termékei között van többek között ételtasak, kenyeres zsák, műbőr táska, méhviaszos szalvéta, kötény, amelyek közül sok egyedi, divatos, nem egy esetben szemet gyönyörködtető mintákkal készült. Klaudia a Múzeumok éjszakáján Nyomdázz csomagolásmenteset! címmel tartott workshopot, amelyen a vállalkozó kedvűek egyedi Laud-zsákokat készíthettek maguknak.