Egyetemi polgárok lettek az elsőévesek

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.09.06.
Egyetemi polgárok lettek az elsőévesek
Szeptember 6-án tartotta a 2023/2024-es tanévet megnyitó ünnepségét az ELTE Savaria Egyetemi Központ, amelyen a hagyományoknak megfelelően az egyetem és Szombathely város polgáraivá fogadták az elsőéveseket.

A Savaria moziban megtartott rendezvény elején Ihász Dominika tanító szakos hallgató Menyhárt János és Demjén Ferenc A szabadság vándorai című dalát adta elő. (Felkészítő tanára Pozsonyiné Falusi Anikó főiskolai docens volt.)

Az új tanévet Borhy László, az ELTE rektora nyitotta meg, aki beszédében úgy fogalmazott: az egyetemre való beiratkozás mérföldkő, azt jelenti, hogy a hallgatók elkötelezték magukat a tudás és az intellektuális fejlődés iránt.

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hosszú évek óta a tudás központja, ahol magas szintű oktatás és kutatás folyik. Büszke vagyok, hogy szombathelyi campusunk is részese lehet ennek a hagyománynak” – hangzott el.

Majd Borhy László arról beszélt, hogy az idei tanév „különösen izgalmas lehetőségeket” tartogat az egyetem számára. Méltatta az ELTE Savaria Egyetemi Központban működő Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (BDPK), amely a nyugat-dunántúli régióban „vezető szerepet tölt be annak a célnak az elérése érdekében, hogy a pedagógusképzés és a pedagóguspálya népszerűsége visszanyerje régi ázsióját”. Hozzátette: nagy fejlődés figyelhet meg a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, valamint a Társadalomtudományi Kar szombathelyi képzései esetében is.

„Az innováció és a változás kulcsszerepet játszik a 21. században, és mi itt, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen elkötelezettek vagyunk az újítások és a fejlődés mellett” – mondta a rektor.

Borhy László kiemelte, az egyetem nem csupán oktatási intézmény, hanem közösség is, amely tagjainak együttműködése és kölcsönös támogatása teszi lehetővé, hogy az ELTE folyamatosan fejlődjön és prosperáljon.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke ünnepi köszöntőjében emlékeztetett, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet sok olyan személy tette kiválóvá, akik neveit ma már a történelem, illetve a tudománytörténet őrzi.

„Önök, kedves hallgatók, óriások vállán állnak. Ez kötelezettséget is ró az emberre. Most, amikor belépnek az ELTE-s hallgatók közé, a legjobb alkalom megfogadni, hogy önök is kiválóak lesznek. Ez életük nagy lehetősége, ragadják meg!”

Hende Csaba szavai szerint az ELTE-n szerzett diploma a legbevehetetlenebbnek látszó kapukat is képes megnyitni, hiszen ez a legrégebbi, legpatinásabb és legkiválóbb magyar egyetem.

A rendezvényen a hallgatók felállva, jobb kezüket a szívükre téve, Lenkai Nóra rektori biztos által felolvasott szöveget megismételve, ünnepélyes fogadalomtétellel tettek hitet arról, hogy az egyetemes emberi kultúra értékeit képességeik szerint megismerik és elsajátítják, hivatásukra legjobb tudásuk szerint felkészülnek, Magyarország törvényeit és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szabályait megtartják, hagyományaikat megőrzik, az egyetem oktatói, dolgozói és hallgatói iránt kellő tisztelettel viseltetnek.

Ezt követően Nemény András, Szombathely polgármestere köszöntötte a fiatalokat, emlékeztetve, 2019 óta közel 70 százalékkal nőtt az elsőévesek száma.

„Ilyenkor nem csak a rektor, hanem a polgármester is büszke az ország vezető egyetemére, amely vonzza a hallgatókat széleskörű és magas színvonalú képzéseivel, minőségi oktatóval.”

A polgármester kiemelte, büszke a városra is, amely a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is anyagilag támogatja az egyetemet, és olyan vonzó, szabad légkörű település, amelybe az egyetemisták szívesen jönnek tanulni és élni.

Nemény András az ELTE vasi vármegyeszékhelyen elérhető képzési kínálatából kiemelte a „létkérdésnek” számító pedagógusképzést, illetve a tanári szakokat gondozó BDPK-t, ahol „értő kezek formálják az ország jövőjét”.

„Ez a város alkalmas valamennyi reményük beváltására” – hangsúlyozta a polgármester, majd azt kívánta, a most elsőéves hallgatók is legyenek részei Szombathely kisebb–nagyobb közösségeinek. Hozzáfűzte: ha valaki azt kérdezi, hol tanulnak, büszkén válaszolják, hogy az ELTE-n, Szombathelyen.

Beszédét követően Nemény András a város polgáraivá fogadta az újdonsült egyetemistákat.

Végül az egyetemi polgárrá fogadás jelképeként az egyetem rektora kezet fogott az elsőéves hallgatókkal.

Egyetemi polgárok lettek az elsőévesek

Egyetemi polgárok lettek az elsőévesek

0

/

0

0

/

0