Egyéni tehetséggondozás és izgalmas kurzusok a Zenepedagógiai Tanszéken

Kleinhappel Miklós | 2021.02.12.
Egyéni tehetséggondozás és izgalmas kurzusok a Zenepedagógiai Tanszéken

A nemzetközileg is híres magyar zeneoktatás alapjaira építve, a legújabb pedagógiai irányzatokat is alkalmazva folyik az oktatás az ELTE szombathelyi Zenepedagógiai Tanszékén, amely nem csupán az ének–zene tanárok képzésében jeleskedik, hanem szabadon választható ingyenes kurzusokat is kínál, amelyekre minden hallgatót vár, aki hangképzés, magánének, valamint zongoraórákon szeretne részt venni, szívesen énekelne kórusban vagy megismerkedne a zeneterápiában rejlő lehetőségekkel. 

A Zenepedagógiai Tanszék egyidős a szombathelyi felsőoktatással, több mint hat évtizede biztosítja az utánpótlást a közoktatási intézmények részére. Ének–zene tanári szakját érettségizetteknek és (levelező formában) diplomásoknak is kínálja. 

A tanszéken zenetörténetet, zeneelméletet, szolfézst, hangszert, kóruséneket és karvezetést tanulnak a hallgatók.  

A tantárgyak nagyrészt az egyéni tehetséggondozást szolgálják. A magánórák kiválóan alkalmasak arra, hogy az oktatók fejlesszék a hallgatókat, illetve pótolják hiányosságaikat, hogy azok kibontakoztathassák tehetségüket

A Zenepedagógiai Tanszék közössége összetartó, egymást segítő oktatókból és hallgatókból áll. A közös munka helye a Géfin Gyula utcai épület, amely hangszerekkel jól felszerelt, kiváló lehetőséget nyújtva a gyakorlásra, és koncertterem is megtalálható benne. Mindez inspiráló környezetet jelent, ahol a hallgatók megtapasztalhatják a zene személyiséget fejlesztő, érzelmeket generáló erejét.  

A tanszék szabadon választható kurzusokat is hirdet, amelyekre az ELTE minden szombathelyi hallgatóját várja.  

Azok, akiket vonz a közös éneklés, csatlakozhatnak az ELTE Savaria Egyetemi Kórushoz, amelynek bázisát az ének-zene tanár hallgatók alkotják. A kórus hangversenyek, fellépése szereplője országszerte, de az elmúlt években francia koncertturnén is részt vett. 

Ha valaki meg szeretne tanulni zongorázni, a Zenepedagógiai Tanszéken erre is lehetősége van. A zongorakurzus azok számára is elérhető, akik már haladó szinten játszanak a hangszeren. 

A magánének kurzuson az énektudást lehet csiszolni, műfaji megkötöttség nélkül. 

Népszerű A zene szerepe a személyiségfejlesztésben elnevezésű kurzus is, amelyen a hallgatók a zeneterápia lehetőségeivel ismerkedhetnek meg.  

A Zenepedagógiai Tanszék úgy véli, az innováció, a játékosság és a belső motiváció a kulcsszavai a hatékony, produktív és 21. századi pedagógiának, hogy a Z- és az alfa-generáció érdeklődésével is lépést tudjanak tartani a pedagógusok.  

A tanszék ennek érdekében egyebek mellett elektronikus zenei szemináriumot is hirdetett két évvel ezelőtt, amelyen a műfaj hazai húzónevei léptek az érdeklődők elé. A klasszikus hangszereket a Liszt-terem színpadán felváltották a szintetizátorok, a samplerek, a mikrofonba pedig nem énekeltek, hanem beatboxoltak.  

Ha többet szeretnél tudni a Zenepedagógiai Tanszékről, kattints IDE.

Keresd a tanszéket a Facebookon is.

 

Legyél te is ELTE-s Szombathelyen!