Egy országos, sőt nemzetközi jelentőségű projekt

A nyelvföldrajztól a névföldrajzig című nemzetközi konferenciasorozatról.

Dr. Vörös Ferenc – Fotó: umiz.at (archív) | 2018.06.01.
Egy országos, sőt nemzetközi jelentőségű projekt

A nyelvföldrajztól a névföldrajzig első tanácskozására 2010-ben azzal a céllal hívtuk meg a geolingvisztika magyarországi szakembereit, hogy megalapozzák és a háttérből szakmailag támogassák a Magyar családnévatlasz történeti és jelenkori névkorpuszának feldolgozását. A konferenciasorozat időközben nemzetközivé nőtte ki magát.

A mostanáig éves gyakorisággal megszervezett meghívásos rendezvénynek minden évben más-más város adott otthont. Az eddigi helyszínek a következők voltak: 2010-ben Szombathely (Magyarország), 2011-ben Győr (Magyarország), 2012-ben Sárvár (Magyarország), 2013-ban Dunaszerdahely - Dunajská Streda (Szlovákia), 2014-ben Pozsony – Bratislava (Szlovákia), 2015-ben Alsóőr - Unterwart (Ausztria), 2016-ben Sopron (Magyarország), 2017-ben Kolozsvár - Cluj-Napoca (Románia).

A projekt országos, sőt nemzetközi jelentőségű, hiszen a nevek történeti és a jelenkori rétegének összevetése nemcsak a különféle állapotok leírását, hanem a történelmi-társadalmi folyamatok modellálását is lehetővé teszi.

A 2018 májusának utolsó hetében megrendezett eszéki névföldrajzi konferencia tematikai gazdagságát alapvetően a különféle szakterületet képviselő kutatók hivatottak szolgálni. A felhívásban a térségben élő nyelvészeket, geográfusokat, geoinformatikusokat, nyelvi kapcsolatokkal foglalkozó kutatókat, kulturális antropológusokat, művelődéstörténészeket, népességmozgással- és kisebbség-kutatásokkal foglalkozó néprajzosokat, történészeket, levéltárosokat szólítottuk meg.

A rendezvény házigazdája az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Kara és az ugyancsak Eszéken székelő Glotta Nyelvi Intézet. Együttműködő partnerek és társszervezők: a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem BTK Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Savaria Egyetemi Campus Magyar Nyelvtudományi Tanszéke. A konferenciasorozat szakmai támogatója a Magyar Nyelvtudományi Társaság. A tanácskozáson elhangzó előadások tartalmát az eddigi hagyományokhoz híven lektorált kiadványban tesszük elérhetővé a szakterület képviselőinek és a téma iránt érdeklődő nagyközönségnek. Az eszéki kötet megjelentetését a Magyar Nyelvstratégiai Intézet támogatását is élvezi.