Egy nagy család szívből jövő ajándéka

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.01.07.
Egy nagy család szívből jövő ajándéka

Az ének és a muzsika nyelvén, hagyományos adventi hangversenyével kívánt áldott, meghitt karácsonyt a Zenepedagógiai Tanszék december 9-én.

A rendezvényen köszöntőjében Pozsonyiné Falusi Anikó, tanszékvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a hagyományos szó a szombathelyi felsőoktatás idei, hatvanéves jubileumi tanévében a korábbinál hangsúlyosabb jelentőséggel bír. Ugyan már az intézmény történetének homályába veszett, hogy mikor került sor az első adventi koncertre, de ének–zene képzés az első, 1959/1960-as első tanévtől kezdve folyik az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

Pozsonyiné Falusi Anikó hangsúlyozta, a karácsonyváró hangverseny a tanszéki közösség, oktatók és hallgatók munkájának az eredménye, egy nagy család szívből jövő ajándéka.

Majd Lenner Tibor, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a mai kor emberének mindennél nagyobb szüksége van az elcsendesedésre, a számvetésre, a lelki megtisztulásra, amelyhez kiváló eszköz az a típusú zene, amelyet nem a karácsonyi vásári forgatagban hallhatunk, hanem egy efféle hangversenyen.

Az ünnepi műsor keretét a Horváthné Csomó Orsolya vezényelte Savaria Egyetemi Kórus adta, amely már nem csupán a zenei tanszék hallgatóiból áll, hanem tanító szakos hallgatók is a tagjai, akik a tanszéken sajátítják el az ének–zene tanítás módszertanát. Az esten az osztatlan tanárszakosok mellett levelező képzésben részt vevő tanári mesterszakosok is felléptek, mint ahogy kántor szakos hallgató is, az egyetem és a Brenner János Hittudományi Főiskola együttműködésében elindult képzés résztvevőjeként. Színpadra lépett zenei tanszék kamarakórusa, valamint az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium kórusa is (utóbbi felkészítő tanára a tanszék egykori hallgatója volt).

A koncert zárásaként Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese kívánt boldog karácsonyt a jelenlévőknek.

Egy nagy család szívből jövő ajándéka

Egy nagy család szívből jövő ajándéka

0

/

0

0

/

0