Egy életmű keresztmetszete

Kleinhappel Miklós – Fotó: Zóka Gyula | 2018.06.27.
Egy életmű keresztmetszete

Az idén 70 éves Garas Kálmán fotóművésznek nyílt kiállítása szülővárosában, amelynek címe egy Márai-idézet: „…személyiségnek lenni a legtöbb…”.

Június 15-én, pénteken a tizenhetedik Répcelaki fesztivál megnyitójának keretében nyitották meg Garas Kálmán, a Vizuális Művészeti Tanszék óraadójának portréiból álló fotókiállítását a Répce Galériában. A tárlatot Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész, főiskolai docens – ugyancsak a tanszék oktatója – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A helyszín, Répcelak persze nem véletlen. Garas Kálmán itt született, a település díszpolgára, és hosszú ideje aktívan közreműködik a helyi kulturális életben. Születésnapot ünnepelni pedig a legjobb családi körben. Az idén 70 éves szombathelyi fotográfus életművének keresztmetszete látható legújabb kiállításán.

Garas Kálmán portréfotóiban az ezredforduló hazai kulturális életének meghatározó személyiségeit örökíti meg az időnek. A kiállítás legrégebbi darabja az 1972-ben készült Nagy László-portré, a 1976-os Weöres Sándor-portré, míg a legkésőbbi, a tavalyi, Fitz Péter művészettörténészről készült alkotás.

Garas Kálmán portréiban képes feltárni az alkotó, a világot átalakító személyiséget, úgy, hogy átlépi annak a világ számára amúgy zárt burkát, auráját. Fontos eleme ennek a feltárásnak a személyiséget körülvevő műtermi, hangverseny- és előadótermi miliő, az öntudatlan testbeszéd, a legfontosabb személyiségjegyek, az arcok és kéztartások dramaturgiája.

A kiállításon együtt látható Cseh Tamás, Halmos Béla, Kocsis Zoltán, Gregor József, az idén elhunyt Kallós Zoltán, a tíz éve eltávozott Tornay Endre András szobrászművész a szintén már odaát lévő, kilencven éve született répcelaki születésű Engelsz József ötvösművész, a ma is köztünk lévő alkotókkal, művészekkel (a teljesség igénye nélkül: Sebestyén Márta, Berecz András, Sebő Ferenc, Szörényi Levente, Bereményi Géza, Lesenyei Márta, Németh János, Ligeti György, John Cage, Wilheim András, Kurtág György, Vásáry Tamás).

A tárlat a Répce Galéria 158. kiállítása, megtekinthető július 6-ig. Cím: Répcelak, Radó Kálmán tér 2.